Już od ponad roku przy MGOPS w Końskich działa Jadłodzielnia, czyli miejsce, o którym warto pamiętać, zanim wyrzuci się zdatne do spożycia jedzenie. (Więcej szczegółów TUTAJ) Tuż po Bożym Narodzeniu przypominamy o tym punkcie i zachęcamy do skorzystania z niego.
Zgodnie z wynikami badania prowadzonego przez firmę To Good To Go oraz pracownię Opinia24, aż 83% Polaków w okresie świąt Bożego Narodzenia wyrzuca żywność. Łącznie w śmietnikach ląduje w tym czasie ponad 61,5 tony jedzenia, czyli ponad 1,5 kg na osobę. Jak podaje Polska Agencja Prasowa, przeciętne polskie gospodarstwo domowe marnuje 165 kg żywności rocznie, czyli w każdym domu codziennie trafia do kosza ponad 0,5 kg żywności.
Jaka jest alternatywa, gdy jedzenie pozostało zdatne do spożycia, a postanawiamy pozbyć się go z naszej lodówki czy półki?
W Końskich, wzorem wielu miast, działa Jadłodzielnia. Jest to punkt, w którym znajdują się lodówki i półki na żywność, której już nie potrzebujemy. Wielu Polaków przygotowuje zbyt dużo dań na święta lub po kilku dniach ma już dość świątecznych potraw. To idealna okazja, aby podzielić się nimi z potrzebującymi.
W piątek po południu w lodówce znajdowały się jedynie trzy słoiki
Według informacji przekazanych podczas otwarcia punktu (więcej szczegółów TUTAJ), konecka Jadłodzielnia działa od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30 do 19:00 i mieści się w przedsionku Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej przy ulicy Armii Krajowej 22. Każdy może przyjść i zostawić lub wziąć jedzenie ze znajdujących się tam półek.