Masz w domu ten szkodnik? choćby nie wiesz, gdzie się ukrywa

kobieta.gazeta.pl 3 dni temu
Zdjęcie: Tomasz Klejdysz /Shutterstock


Mole spożywcze mogą pojawić się choćby w czystej i uporządkowanej kuchni. Najczęściej przynosimy je bowiem ze sklepu. Mogą też przedostać się do naszego domu od sąsiadów. Jak się pozbyć moli spożywczych? Wypróbuj te domowe sposoby.
Larwy moli spożywczych, a adekwatnie omacnicy spichrzanki, najczęściej przynosimy do domów razem z produktami kupionymi w sklepach. Trudno je zauważyć na pierwszy rzut oka. Gdy już osiągną dorosłą postać, nie mamy za to żadnych wątpliwości, co zaatakowało naszą żywność. Łatwo jest więc przypadkiem przynieść te szkodniki, ale o wiele trudniej jest się ich pozbyć. Na szczęście pomocne w walce z molami spożywczymi okazują się domowe sposoby.


REKLAMA


Zobacz wideo Sposób na uciążliwe muchy? Potrzebne są woda i monety


Jak się pozbyć moli spożywczych? Skąd się biorą te szkodniki?
Wbrew pozorom, wytępienie tych szkodników nie jest takie trudne, choć kluczem jest konsekwencja i dokładność. Mole uwielbiają nasze kuchenne szafki, panują tam bowiem idealne warunki. Jest ciemno, ciepło, mają też łatwy dostęp do pożywienia. Najczęściej atakują produkty sypkie, takie jak ryż, mąka, kasze czy płatki owsiane. Ale znajdziesz je też w suszonych owocach, herbacie, a nawet… czekoladzie. Pierwszym objawem występowania larw jest charakterystyczna lepka pajęczynka w pojemniku lub opakowaniu. Rzadziej w sypkich produktach możesz dostrzec pełzające larwy. Co wtedy?
Niestety, nie da się uniknąć wyrzucenia. Wszystkie produkty, w których pojawiły się widoczne larwy lub wspomniana już pajęczyna musisz wyrzucić. Wnętrza szafek, podłogi, blaty i drzwiczki odkurz. Szafki, blaty, a przede wszystkim wszystkie pojemniki, słoiki i pudełka na produkty dokładnie umyj wodą z dodatkiem szarego mydła i octu. Sypkie produkty przechowuj w szczelnie zamykanych pojemnikach. W sklepie przyglądaj się produktom, szczególnie tym kupowanym na wagę.


Domowe sposoby na mole spożywcze. Rozłóż w kuchni tę przyprawę
Banalnie prostym, a przede wszystkim tanim sposobem na uchronienie się przed inwazją moli spożywczych jest umieszczenie w pojemnikach i słoikach z sypkimi produktami liści laurowych. Rozłóż je też w szafkach kuchennych. W podobny sposób zadziałają suszone skórki cytrusów, w tym pomarańczy czy cytryn. Ich działanie wzmocnisz, wbijając w nie goździki.
Do odświeżania szafek kuchennych i odstraszania szkodników wykorzystaj ocet z dodatkiem olejków eterycznych.


Przygotuj butelkę ze spryskiwaczem.
Do środka wlej ocet.
Dodaj ok. 15-20 kropli olejku: lawendowego, goździkowego, cytrusowego, eukaliptusowego lub cynamonowego.


Tak przygotowanym płynem spryskaj zakamarki w szafkach kuchennych. Nieprzyjemny zapach zniechęci mole do niezapowiedzianych odwiedzin w kuchni.
Idź do oryginalnego materiału