Babcie nigdy nie wyrzucały pozostałości po cieście pierogowym. Gdy nie chciało się im specjalnie dorabiać farszu, to umieszczały skrawki masy na rozgrzaną płytę pieca kaflowego i już w kilka chwil powstawały placki pierogowe. Wielu osobom mogą przypominać bieszczadzkie proziaki, ale nie dodajemy do nich sody oczyszczonej. Sprawdź dokładny przepis i zaskocz swoją rodzinę obłędną, a jakże prostą w przygotowaniu przekąską.
Przepis na placki pierogowe
Dla osób, które nie mają akurat resztek ciasta pierogowego, a chcą zrobić placki od zera, przedstawiamy przepis wraz ze składnikami. Na pewno każdy z nas ma już te produkty w swojej kuchni.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia placków pierogowych? Oto lista:
- 2 szklanki mąki;
- 1 szklanka gorącej wody;
- 1 łyżka majonezu;
- 1/2 łyżeczki soli.
Na początek przesiej mąkę mąkę z solą do miski. Następnie usyp z niej kopczyk i zrób w nim zagłębienie. Zacznij wlewać do niego gorącą wodę.
W kolejnym kroku wymieszaj wszystkie składniki, a w międzyczasie dodaj jeszcze majonez. Ten dodatek poprawi smak i konsystencję placków.
Potem zacznij ugniatać ciasto na stolnicy do momentu, aż będzie gładkie i miękkie. Następnie rozwałkuj je na stolnicy - jeżeli będzie nieco grubsze, placki wyjdą bardziej puszyste.
Na koniec wycinaj z ciasta kółka i smaż tak przygotowane placki pierogowe na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Muszą być zarumienione z każdej strony.
Z czym podawać placki pierogowe?
Tak jak wspomniano, placki pierogowe można podawać zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Jakie dodatki będą zatem do nich pasowały?
Fanom słodkich smaków proponujemy posmarowanie placuszków dżemem albo konfiturą, które nadadzą im owocowej słodyczy. Dla prawdziwych łasuchów świetnym dodatkiem będzie roztopiona czekolada. Możesz też po prostu oprószyć je cynamonem lub cukrem pudrem.
Placki pierogowe w wersji wytrawnej warto podawać z masłem i solą, zamiast której możemy użyć ziół np. rozmarynu, tymianku czy oregano. Polecamy posmarowanie ich twarożkiem ze szczypiorkiem lub pasztetem. Świetnie sprawdzą się również jako baza do różnorodnych dipów, tj. guacamole, tzatziki czy hummus.
Zobacz też:
Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Robi się prawie sam, a smakuje każdemu
Smażona ryba nie musi ociekać tłuszczem. Wystarczy, iż zrobisz to
Wyrzucasz łodygi warzyw? Pewnie nie wiesz, co możesz z nich zrobić