Masz "kosę z teściową"? Do kawy daj jej te ciastka z powidłami, a będzie błagać o przepis

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /Pixel


Czy istnieje lepsza szybka przekąska do kawy od kruchych ciastek z powidłami, które rozpływają się w ustach? Chyba nie. Wyobraź sobie ich obłędny zapach roznoszący się po całym domu i niezapomniany smak, któremu nie oprze się choćby wybredna teściowa. Są chrupiące, pyszne i przyjemnie słodkie, a ich przygotowanie to bułka z masłem.

Ciastka naprawdę łączą ludzi. Zwłaszcza te domowe mogą umilić dzień i poprawić humor, a choćby pomóc rozładować napięcie w rodzinie. jeżeli masz "kosę z teściową", wyciągnij rękę do zgody, zapraszając ją na kawę lub herbatę.

Kobieta na pewno doceni miły gest, zwłaszcza jeżeli do napoju podasz jej samodzielnie zrobione pyszne, kruche ciastka z powidłami Są tak dobre, iż choćby największa harpia będzie nimi zachwycona. Istnieje duża szansa, ze polubi cię i będzie błagać o przepis.

Ponadczasowy przepis na kruche ciastka z powidłami. Smakują bosko z kawą i herbatą

Kruche ciastka z powidłami smakują bosko z kawą i herbatą, więc oczarują choćby największą krytyczkę. Są kruche, odpowiednio słodkie i maślane. Dzięki nim przełamiesz każdą barierę i rozładujesz napiętą atmosferę na rodzinnym spotkaniu.

Przepis na kruche ciastka z powidłami - składniki:

  • mleko ciepłe - 60 ml
  • drożdże świeże - 25 g
  • jajko - 1 sztuka
  • masło - 100 g
  • mąka pszenna - 300 g
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • cukier tradycyjny - szczypta
  • cukier puder - 2 łyżki
  • powidła śliwkowe - 260 g

Może cię zainteresować: Tak gwałtownie nadziejesz pączki. Banalnie prosty sposób mojej babci

Jak zrobić kruche ciastka z powidłami, aby wyszły idealnie? Teściowa będzie zachywycona

Przygotowanie kruchych ciastek z powidłami zacznij od wrzucenia drożdży do naczynia z ciepłym mlekiem. Dołóż także odrobinę cukru i rozetrzyj. Daj im około 10 minut, aby wyrosły.

W tym czasie masło możesz już pokroić na mniejsze kawałki i rozetrzeć je wraz z mąką. Jajko ubij wraz z cukrem pudrem, a następnie dodaj je do mąki z tłuszczem. Wlej wyrośnięte drożdże i dodaj cukier waniliowy.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj tak, aby powstało jednolite ciasto, które musisz wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw, aby wyrosło na około 60-70 minut.

Później ciasto podziel na dwa kawałki i każdy z nich rozwałkuj na cienkie plastry. Wykrój kwadraty o boku około 8 cm, na każdy z nich nałóż po 1 małej łyżeczce powideł śliwkowych.

Zawiń ciasteczka i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 10-15 minut, aż zrobią się rumiane. Gotowe ciasteczka z powidłami możesz posypać cukrem pudrem.

Zobacz też:

Zrób to ciasto na dzień kobiet. Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi palce lizać

W PRL-u wszyscy się nimi zajadali. Zrobisz je gwałtownie i za grosze

Te ciastka to smak dzieciństwa. Z tego przepisu robiła je moja babcia

Idź do oryginalnego materiału