Masz dość tradycyjnego karpia? W tym roku podaj go w słoiku tak, jak znany kucharz

top.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez karpia. Ryba ta stała się wręcz tradycją świąteczną, więc regularnie gości na naszych stołach. Niektórych zniechęca jednak jej posmak oraz to, iż zawiera ona wiele ości. Można jednak przyrządzić ją w zupełnie inny sposób, który wyeliminuje ten problem. Sprawdź, jak zrobić karpia w słoiku.

Jednym z dań, które nieodłącznie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, jest karp. W tym roku warto jednak przyrządzić go w nieco innej formie, inspirując się przepisem Tomasza Strzelczyka. Dzięki temu ryba będzie wyrazista, chrupiąca i pozbawiona ości. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić.

Karp w słoiku z przepisu Tomasza Strzelczyka - jakie składniki będą potrzebne?

Tradycyjnie przyrządzany karp, choć dla wielu osób jest rarytasem, niektórym nie smakuje ze względu na ilość ości oraz mulisty posmak ryby. Warto więc w tym roku wypróbować ten przepis, który sprawi, iż karp nie tylko będzie znacznie smaczniejszy, ale i nie będzie zawierał ości.

Wystarczy, iż użyjemy przepisu Tomasza Strzelczyka na rybę w słoiku. Do przyrządzenia jej będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 3 duże wypatroszone karpie,
  • mąka krupczatka - w ilości potrzebnej do obtaczania ryby,
  • olej do smażenia,
  • sól.

Z kolei do przygotowania zalewy octowej, należy wyposażyć się produkty, takie jak:

  • 2 cebule,
  • 1 łyżkę pieprzu czarnego w ziarnach,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 litry wody,
  • 3 szklanki octu,
  • 8 łyżek cukru brązowego,
  • 1 łyżeczkę nasion kolendry,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe.

Po naszykowaniu wszystkich składników możemy przejść do przygotowania naszego karpia w słoiku. Wbrew pozorom proces ten nie jest skomplikowany.

Czytaj również: Ryba nigdy więcej nie rozpadnie się na patelni. Wystarczy trik Ewy Wachowicz

Jak zrobić karpia w słoiku? Ten przepis jest niezawodny

Przyrządzenie karpia w słoiku to dobry pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu. Pierwszym krokiem jest przygotowanie naszej ryby. Najpierw odcinamy zbędne elementy, a następnie dokładnie ją myjemy i kroimy w dzwonki o szerokości około 4 cm. Każdy z nich przekrajamy u szczytu.

Następnie tak przygotowaną rybę solimy z każdej stronie i obtaczamy starannie w mące. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy karpia z dwóch stron, aż będzie złocisty. Ściągamy rybę z kuchenki i układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wykonaniu tych kroków przechodzimy do robienia zalewy.

W tym celu należy do zimnej wody dorzucić pokrojoną cebulę, dodać kolendrę, sól, pieprz, liście laurowe, cukier oraz ziele angielskie. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż cebula stanie się miękka. Wtedy dolewamy ocet i gotujemy, aż mieszanka zacznie wrzeć. Na koniec do słoików wkładamy kilka kawałków usmażonej wcześniej ryby i zalewamy ją przygotowaną zalewą. Pojemniki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu należy przechowywać je w lodówce.

Zobacz też:

​Chorwatki jedzą regularnie. Dzięki temu nie podjadają słodyczy

Ciasto jogurtowe z zimowymi dodatkami. Zawsze wilgotne i mięciutkie

Nie wyrzucaj zeschniętego sera. Zalej go tym napojem, będzie miękki i smaczny

Idź do oryginalnego materiału