Jednym z dań, które nieodłącznie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, jest karp. W tym roku warto jednak przyrządzić go w nieco innej formie, inspirując się przepisem Tomasza Strzelczyka. Dzięki temu ryba będzie wyrazista, chrupiąca i pozbawiona ości. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić.
Karp w słoiku z przepisu Tomasza Strzelczyka - jakie składniki będą potrzebne?
Tradycyjnie przyrządzany karp, choć dla wielu osób jest rarytasem, niektórym nie smakuje ze względu na ilość ości oraz mulisty posmak ryby. Warto więc w tym roku wypróbować ten przepis, który sprawi, iż karp nie tylko będzie znacznie smaczniejszy, ale i nie będzie zawierał ości.
Wystarczy, iż użyjemy przepisu Tomasza Strzelczyka na rybę w słoiku. Do przyrządzenia jej będziemy potrzebowali następujących składników:
- 3 duże wypatroszone karpie,
- mąka krupczatka - w ilości potrzebnej do obtaczania ryby,
- olej do smażenia,
- sól.
Z kolei do przygotowania zalewy octowej, należy wyposażyć się produkty, takie jak:
- 2 cebule,
- 1 łyżkę pieprzu czarnego w ziarnach,
- 2 łyżki soli,
- 2 litry wody,
- 3 szklanki octu,
- 8 łyżek cukru brązowego,
- 1 łyżeczkę nasion kolendry,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe.
Po naszykowaniu wszystkich składników możemy przejść do przygotowania naszego karpia w słoiku. Wbrew pozorom proces ten nie jest skomplikowany.
Czytaj również: Ryba nigdy więcej nie rozpadnie się na patelni. Wystarczy trik Ewy Wachowicz
Jak zrobić karpia w słoiku? Ten przepis jest niezawodny
Przyrządzenie karpia w słoiku to dobry pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu. Pierwszym krokiem jest przygotowanie naszej ryby. Najpierw odcinamy zbędne elementy, a następnie dokładnie ją myjemy i kroimy w dzwonki o szerokości około 4 cm. Każdy z nich przekrajamy u szczytu.
Następnie tak przygotowaną rybę solimy z każdej stronie i obtaczamy starannie w mące. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy karpia z dwóch stron, aż będzie złocisty. Ściągamy rybę z kuchenki i układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wykonaniu tych kroków przechodzimy do robienia zalewy.
W tym celu należy do zimnej wody dorzucić pokrojoną cebulę, dodać kolendrę, sól, pieprz, liście laurowe, cukier oraz ziele angielskie. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż cebula stanie się miękka. Wtedy dolewamy ocet i gotujemy, aż mieszanka zacznie wrzeć. Na koniec do słoików wkładamy kilka kawałków usmażonej wcześniej ryby i zalewamy ją przygotowaną zalewą. Pojemniki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu należy przechowywać je w lodówce.
Zobacz też:
Chorwatki jedzą regularnie. Dzięki temu nie podjadają słodyczy
Ciasto jogurtowe z zimowymi dodatkami. Zawsze wilgotne i mięciutkie
Nie wyrzucaj zeschniętego sera. Zalej go tym napojem, będzie miękki i smaczny














