Minutowe steki z wieprzowiny — składniki
Ten obiad naprawdę zrobisz w kilka minut. W dodatku z pewnością będzie smakował wszystkim domownikom, ale także będzie ciekawą odmianą po świątecznych smakołykach. Do przygotowania minutowych steków z wieprzowiny będziesz potrzebować:
- przyprawy: czosnek suszony, ostra papryka, pieprz, słodka papryka i sól,
- schab wieprzowy,
- tłuszcz.
Najlepiej do smażenia sprawdzi się smalec, ale możesz także wykorzystać masło klarowane, a choćby olej. Pamiętaj także o ulubionych dodatkach. Minutowe steki z wieprzowiny podaj z ziemniakami lub ryżem, a także w towarzystwie ulubionej surówki (np. colesław) lub sałatki. Możesz także przygotować do nich sos.
Sprawdź również: Są zdrowe i smaczne, ale te osoby powinny ich unikać. Sprawdź, czy rzodkiewki są dla ciebie
Jak przygotować minutowe steki z wieprzowiny?
Schab pokrój na kilka kawałków przypominających steki. Powinny mieć ok. 1,5 cm grubości. Następnie rozbij je delikatnie, najlepiej wykorzystując do tego swoją pięść, a nie tłuczek. jeżeli masz więcej czasu, możesz zamarynować mięso w przyprawach. Pamiętaj jednak, iż przed smażeniem mięso musi mieć temperaturę pokojową, więc jeżeli marynowało się w lodówce, należy je odpowiednio wcześniej wyjąć. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wykładaj na nią steki i smaż po minucie z każdej strony — pamiętaj, by podczas smażenia nie ruszać patelnią ani mięsem. Odstaw steki, by odpoczęły kilka minut. Minutowe steki z wieprzowiny podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zobacz też:
Naleśniki znowu się nie udały? Pewnie popełniasz ten powszechny błąd
To najlepszy tort na komunię. Goście ustawią się w kolejce po dokładkę
Te sałatki uznano za najsmaczniejsze na świecie. Część z nich regularnie gości na polskich talerzach