Marynowane mięso na grilla lepiej smakuje, gdyż każdy kawałek surowego mięsa, a choćby kiełbasa przeznaczona do grillowania, wchłania aromat zastosowanych przypraw i sprawia, iż mięso staje się bardziej soczyste i kruche. Można od razu przygotować większą ilość marynaty, którą można wykorzystać do kolejnego grillowania za kilka dni. Ważne, by taką marynatę przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce. Smacznego!
Marynata do wieprzowiny
Składniki:
½ szklanki octu jabłkowego
¼ szklanka oliwy
¼ szklanka białego, wytrawnego wina
1 średnia cebula pokrojona w półplasterki
1 łyżeczka estragonu
sól
Przygotowanie:
Oliwę i ocet dokładnie wymieszać, dodać wino. Kawałki mięsa przeznaczone do grillowania natrzeć solą i estragonem, obłożyć cebulą, zalać marynatę.
Odstawić do lodówki na jedną dobę.
Marynata do baraniny
Składniki:
1 szklanka octu winnego
1 szklanka oliwy
1 pęczek estragonu
4 ziarna jałowca
4 ziarna czarnego pieprzu
Przygotowanie:
W moździerzu utłuc ziarna jałowca i pieprzu. Posiekać estragon. Połączyć olej z octem, estragonem i przyprawami, wymieszać. Kawałki mięsa przeznaczone do grillowania natrzeć marynatą.
Odstawić do lodówki na jedną dobę.
Marynata do drobiu
Składniki:
100 ml oliwy
100 ml musztardy
100 ml płynnego miodu
4 ząbki czosnku
sól
Przygotowanie:
Czosnek rozetrzeć z solą. Połączyć z pozostałymi składnikami. Kawałki mięsa przeznaczone do grillowania natrzeć marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin.