Marek Borowski Gubernatorem Nominatem na kadencję 2027/2028

rotary.org.pl 1 tydzień temu

Jak poinformowała Gubernator Dystryktu 2231 Polska Krystyna Baj-Pawluk, decyzją Komitetu Nominacyjnego Dystryktu 2231 Rotary International Gubernatorem Nominatem na kadencję 2027/2028 został Marek Borowski z RC Olsztyn Varmia, który swoją gubernatorską służbę rozpocznie 1 lipca 2027 roku.

Gubernatorowi Nominatowi Desygnowanemu – Markowi Borowskiemu serdecznie gratulujemy wyboru. Poniżej biogram Marka.

Marek Borowski, z zawodu nauczyciel, z powołania społecznik z ideą przedsiębiorczości.

Marek Borowski w działa w Klubie Rotary Olsztyn Varmia od czerwca 2015 roku. Prezydent kadencji 2021/2022. W Rotary Polska pełni funkcję Oficera ds. członkostwa oraz Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej Dystryktu.

Za jego prezydentury bale halloweenowe Rotary Club Olsztyn Varmia zaczął organizować w Kuźni Społecznej, którą prowadzi, co zminimalizowało koszty techniczne i spowodowało znaczący wzrost finansowych wyników tych eventów.

Angażuje się w wiele akcji, wpierając osoby samotne, młodzież, uchodźców, inne osoby potrzebujące. Jest też zaangażowany w tworzenie podmiotów ekonomii społecznej oraz rozwój przedsiębiorczości.

Na przełomie lat 80 i 90-tych XX w. wdrażał ideę aktywnej, otwartej szkoły wiejskiej opartej o aktywność społeczności lokalnej na Warmii. Później zakłada Bank Żywności w Olsztynie, gwałtownie wdraża ideę organizacji na terenie województwa Warmińsko- Mazurskiego podejmując współpracę z ponad 200 różnymi partnerami (NGO, Samorząd, Biznes). W latach 2002-2021 staje na czele Federacji Polskich Banków Żywności i buduje jej strukturę w Polsce. W tym czasie wdraża standardy, buduje wizerunek organizacji walczącej z marnowaniem żywności, inicjuje rozwiązania legislacyjne, które zmieniają diametralnie charakter działania tego typu organizacji w kraju (regulacje kwestii VAT od darowizn żywności, wdraża ustawę przeciwko marnowaniu żywności). Banki Żywności stają się organizacją o znaczeniu krajowym i międzynarodowym. Jako ekspert był zaangażowany do pracy w zespole ds. ulepszenia programu dożywiania dzieci powołanego przez Premiera RP. Jest współzałożycielem wielu organizacji pozarządowych w regionie i kraju.

Z wykształcenia matematyk opierający działalność społeczną o rachunek ekonomiczny. Angażuje się w rozwój przedsiębiorczości społecznej na płaszczyźnie regionalnym i lokalnym. Jego celem jest zbudowanie organizacji społecznej prowadzącej działalność gospodarczą i utrzymującej 50 % swoich działań społecznych właśnie z niej.

W 2017 rozpoczął projekt budowania Kuźni Społecznej – przedsiębiorstwa Banku Żywności w Olsztynie. Wyremontowano zabytkowy budynek – byłych stajni wojskowych o powierzchni 2200 m2, przywracając historyczny rys tego miejsca i budując ofertę opartą o potrzeby społeczne, kierowane do społeczeństwa Olsztyna i okolic. Z Kuźnią Społeczną współpracować mogą organizacje pozarządowe, duże firmy, mali przedsiębiorcy, szkoły, rodziny, „zwykli” ludzie.

W ramach Kuźni Społecznej w tej chwili funkcjonują:

  • kuchnia warsztatowa, w której prowadzone są szkolenia, kursy zawodowe z zakresu gastronomii, warsztaty kulinarne z zakresu zdrowego odżywiania, przeciwdziałania marnowaniu żywności;
  • restauracja Kuźna wraz z kuchnią produkcyjną, jest to idealne miejsce na lunch, romantyczną kolację, spotkanie biznesowe albo rodzinną uroczystość. Restauracja Kuźnia, to jedyna restauracja w Olsztynie w duchu zero i less waste;
  • cowork – strefa rozwoju lokalnej przedsiębiorczości, to miejsce przeznaczone dla małych i średnich przedsiębiorstw oraz organizacji społecznych z Warmii i Mazur.;
  • strefa szkoleniowo-eventowa, miejsce otwarte dla mieszkańców, z przeznaczeniem na organizację wydarzeń kulturalnych, wystaw, konferencji, przedsięwzięć na rzecz ochrony środowiska i różnych spotkań biznesowych;
  • hostel Kuźnia – baza noclegowa w historycznym budynku. W zabytkowych, odrestaurowanych wnętrzach wydzielonej części Kuźni Społecznej.

Kuźnia Społeczna to wyjątkowe miejsce na mapie Olsztyna, gdzie tematy społeczne przenikają się z tematami edukacyjnymi i biznesowymi. Realizuje działania na rzecz wsparcia społeczności lokalnych z różnymi partnerami zewnętrznymi np. Fundacja TVN, Fundacja Auchan, Miasto Olsztyn, Elektrolux, Koma, ET Food, Urząd Marszałkowski, Rotary Club Olsztyn i Rotary Club Olsztyn Varmia, który w tej chwili ma siedzibę w Kuźni.

Bank Żywności i Kuźnia Społeczna jako przedsiębiorstwo społeczne zatrudnia w tej chwili około 60 osób, dodatkowe 15 osób pracuje w utworzonej przez podmiot spółdzielni socjalnej Smaki.

Najważniejsze wyróżnienia:

Pozarządowiec Godny Naśladowania przyznany w 2010 roku.

Wyróżniony Odznaką Honorową za Zasługi dla Województwa Warmińsko – Mazurskiego w 2011 r.

Finalista Nagrody Jana Wejcherta – Polskiej Rady Biznesu (2013).

Za swoje działania wyróżniony Nagrodą Samorządową 25-lecia przez Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego w 2015 r.

Diamentowy Laur „Najlepszy z Najlepszych” przyznany przez Marszałka Województwa w 2023 r.

Wyróżniony Paul Harris Fellow w 2024 r.

Wyróżniony statuetką Optymista Roku 2024.

Bank Żywności pod jego przewodnictwem otrzymał:

Nagrodę Prezydenta Olsztyna za Szczególne zasługi dla Olsztyna św. Jakuba w 2024 r.

I nagroda w Kategorii NGO w konkursie Sternik – Cała naprzód w 2021 r.

Prywatnie ojciec 2 dzieci: Joanny i Józefa, dziadek 2 wnuków: Marceliny i Aleksandra.

Zainteresowania: rozwój osobisty, pszczelarstwo, zrównoważony rozwój, przedsiębiorczość społeczna, rozwój społeczności lokalnych oraz aktywna turystyka.

Idź do oryginalnego materiału