Jak poinformowała Gubernator Dystryktu 2231 Polska Krystyna Baj-Pawluk, decyzją Komitetu Nominacyjnego Dystryktu 2231 Rotary International Gubernatorem Nominatem na kadencję 2027/2028 został Marek Borowski z RC Olsztyn Varmia, który swoją gubernatorską służbę rozpocznie 1 lipca 2027 roku.
Gubernatorowi Nominatowi Desygnowanemu – Markowi Borowskiemu serdecznie gratulujemy wyboru. Poniżej biogram Marka.
Marek Borowski, z zawodu nauczyciel, z powołania społecznik z ideą przedsiębiorczości.
Marek Borowski w działa w Klubie Rotary Olsztyn Varmia od czerwca 2015 roku. Prezydent kadencji 2021/2022. W Rotary Polska pełni funkcję Oficera ds. członkostwa oraz Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej Dystryktu.
Za jego prezydentury bale halloweenowe Rotary Club Olsztyn Varmia zaczął organizować w Kuźni Społecznej, którą prowadzi, co zminimalizowało koszty techniczne i spowodowało znaczący wzrost finansowych wyników tych eventów.
Angażuje się w wiele akcji, wpierając osoby samotne, młodzież, uchodźców, inne osoby potrzebujące. Jest też zaangażowany w tworzenie podmiotów ekonomii społecznej oraz rozwój przedsiębiorczości.
Na przełomie lat 80 i 90-tych XX w. wdrażał ideę aktywnej, otwartej szkoły wiejskiej opartej o aktywność społeczności lokalnej na Warmii. Później zakłada Bank Żywności w Olsztynie, gwałtownie wdraża ideę organizacji na terenie województwa Warmińsko- Mazurskiego podejmując współpracę z ponad 200 różnymi partnerami (NGO, Samorząd, Biznes). W latach 2002-2021 staje na czele Federacji Polskich Banków Żywności i buduje jej strukturę w Polsce. W tym czasie wdraża standardy, buduje wizerunek organizacji walczącej z marnowaniem żywności, inicjuje rozwiązania legislacyjne, które zmieniają diametralnie charakter działania tego typu organizacji w kraju (regulacje kwestii VAT od darowizn żywności, wdraża ustawę przeciwko marnowaniu żywności). Banki Żywności stają się organizacją o znaczeniu krajowym i międzynarodowym. Jako ekspert był zaangażowany do pracy w zespole ds. ulepszenia programu dożywiania dzieci powołanego przez Premiera RP. Jest współzałożycielem wielu organizacji pozarządowych w regionie i kraju.
Z wykształcenia matematyk opierający działalność społeczną o rachunek ekonomiczny. Angażuje się w rozwój przedsiębiorczości społecznej na płaszczyźnie regionalnym i lokalnym. Jego celem jest zbudowanie organizacji społecznej prowadzącej działalność gospodarczą i utrzymującej 50 % swoich działań społecznych właśnie z niej.
W 2017 rozpoczął projekt budowania Kuźni Społecznej – przedsiębiorstwa Banku Żywności w Olsztynie. Wyremontowano zabytkowy budynek – byłych stajni wojskowych o powierzchni 2200 m2, przywracając historyczny rys tego miejsca i budując ofertę opartą o potrzeby społeczne, kierowane do społeczeństwa Olsztyna i okolic. Z Kuźnią Społeczną współpracować mogą organizacje pozarządowe, duże firmy, mali przedsiębiorcy, szkoły, rodziny, „zwykli” ludzie.
W ramach Kuźni Społecznej w tej chwili funkcjonują:
- kuchnia warsztatowa, w której prowadzone są szkolenia, kursy zawodowe z zakresu gastronomii, warsztaty kulinarne z zakresu zdrowego odżywiania, przeciwdziałania marnowaniu żywności;
- restauracja Kuźna wraz z kuchnią produkcyjną, jest to idealne miejsce na lunch, romantyczną kolację, spotkanie biznesowe albo rodzinną uroczystość. Restauracja Kuźnia, to jedyna restauracja w Olsztynie w duchu zero i less waste;
- cowork – strefa rozwoju lokalnej przedsiębiorczości, to miejsce przeznaczone dla małych i średnich przedsiębiorstw oraz organizacji społecznych z Warmii i Mazur.;
- strefa szkoleniowo-eventowa, miejsce otwarte dla mieszkańców, z przeznaczeniem na organizację wydarzeń kulturalnych, wystaw, konferencji, przedsięwzięć na rzecz ochrony środowiska i różnych spotkań biznesowych;
- hostel Kuźnia – baza noclegowa w historycznym budynku. W zabytkowych, odrestaurowanych wnętrzach wydzielonej części Kuźni Społecznej.
Kuźnia Społeczna to wyjątkowe miejsce na mapie Olsztyna, gdzie tematy społeczne przenikają się z tematami edukacyjnymi i biznesowymi. Realizuje działania na rzecz wsparcia społeczności lokalnych z różnymi partnerami zewnętrznymi np. Fundacja TVN, Fundacja Auchan, Miasto Olsztyn, Elektrolux, Koma, ET Food, Urząd Marszałkowski, Rotary Club Olsztyn i Rotary Club Olsztyn Varmia, który w tej chwili ma siedzibę w Kuźni.
Bank Żywności i Kuźnia Społeczna jako przedsiębiorstwo społeczne zatrudnia w tej chwili około 60 osób, dodatkowe 15 osób pracuje w utworzonej przez podmiot spółdzielni socjalnej Smaki.
Najważniejsze wyróżnienia:
Pozarządowiec Godny Naśladowania przyznany w 2010 roku.
Wyróżniony Odznaką Honorową za Zasługi dla Województwa Warmińsko – Mazurskiego w 2011 r.
Finalista Nagrody Jana Wejcherta – Polskiej Rady Biznesu (2013).
Za swoje działania wyróżniony Nagrodą Samorządową 25-lecia przez Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego w 2015 r.
Diamentowy Laur „Najlepszy z Najlepszych” przyznany przez Marszałka Województwa w 2023 r.
Wyróżniony Paul Harris Fellow w 2024 r.
Wyróżniony statuetką Optymista Roku 2024.
Bank Żywności pod jego przewodnictwem otrzymał:
Nagrodę Prezydenta Olsztyna za Szczególne zasługi dla Olsztyna św. Jakuba w 2024 r.
I nagroda w Kategorii NGO w konkursie Sternik – Cała naprzód w 2021 r.
Prywatnie ojciec 2 dzieci: Joanny i Józefa, dziadek 2 wnuków: Marceliny i Aleksandra.
Zainteresowania: rozwój osobisty, pszczelarstwo, zrównoważony rozwój, przedsiębiorczość społeczna, rozwój społeczności lokalnych oraz aktywna turystyka.