Marakuja na depresję i nie tylko.

dietetykaga.pl 2 lat temu
Marakuja to owoc egzotyczny, który przywędrował do nas z Ameryki Południowej. Sama nazwa oznacza męczennicę jadalną lub passiflorę. Wyróżniamy dwa rodzaje tego owocu: żółty pochodzący z Hawajów oraz fioletowy z Kolumbii, Peru czy Ekwadoru. W Polsce częściej mamy do czynienia z tą drugą odmianą. Jakie właściwości zdrowotne ma ten owoc i dlaczego polecany jest osobom chorującym na depresję?

W jaki sposób jeść marakuję?

Kupując marakuję najlepiej wybierać tą brzydką z pomarszczoną skórką, która świadczy o tym, iż owoc jest już dojrzały. Najlepiej spożywać ją na surowo. Przekrawamy na pół i łyżeczką wyjadamy środek. Smakuje słodko-kwaśno, wręcz orzeźwiająco. Skórka jest niejadalna, można ją wykorzystać ewentualnie do dekoracji.

Bogactwo minerałów

Marakuja to bomba witaminowa. Zawiera dużo witaminy C, dbając o odpowiedni poziom odporności naszego organizmu. Zjedzenie jednego owocu pokryje w 9% dzienne zapotrzebowania na tę witaminę. Bogata także w witaminy grupy B. To za ich przyczyną wykorzystywana jest do leczenia chorób układu nerwowego odstresowując a czasem pobudzając psychicznie. Dzięki zawartości witaminy A korzystnie wpływa na nasze oczy, zapobiega powstaniu nowotworów, utrzymuje odpowiedni stan skóry, paznokci i włosów. Marakuja zawiera liczne minerały: miedź, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk.

Właściwości marakui

Marakuja ma liczne właściwości zdrowotne. Regularne jej spożycie powoduje, iż spada poziom cholesterolu. Wpływa korzystnie na nasze serce. Ponieważ zawiera dużo potasu (w 100g aż 348 mg) skutecznie obniża ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i lipidów. Korzystnie wpływa na zdrowie psychiczne, polecana w leczeniu depresji. W medycynie ludowej stosowano ją jako środek uspokajający, wyciszający, czasem nasenny. Niekiedy podawana na poprawę trawienia.

Marakuja na odchudzanie i przy cukrzycy

Już jeden owoc marakui dostarczy 2g błonnika, który pomaga w prawidłowym utrzymaniu pracy jelit, regulując poziom wypróżnień i zapobiegając zaparciom. Daje poziom sytości i jest niskokaloryczny, więc polecany jest osobom dbającym o linię. Jeden owoc dostarczy nam zaledwie około 30kcal. Ponieważ ma niski indeks glikemiczny wynoszący 16, mogą go spożywać w umiarze osoby chorujące na cukrzycę.

Marakuja w kosmetyce

Najczęściej dodawana do balsamów i kremów ze względu na piękny zapach. Natomiast olejek z marakui skutecznie odżywi zniszczone i suche włosy. Idealnie sprawdzi się w przypadku cery naczynkowej za sprawą witaminy K i C, zaś sok z marakui w przypadku przebarwień skóry.

Chociaż marakuja nie jest tak popularnym owocem jak jabłka, banany czy pomarańcze, warto próbować nowych smaków i choć przez chwilę poczuć się mieszkańcem tropikalnej wyspy konsumując tropikalny owoc.

Idź do oryginalnego materiału