Marakuja - jak ją jeść, aby wykorzystać w 100 proc. ten cenny owoc?

g.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: iStock


Jak jeść marakuję? To wyjątkowy owoc egzotyczny, który skrywa w sobie wiele cennych dla zdrowia składników. Ma niebanalny smak i można ją wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Dowiedz się, co możesz zrobić z marakui.
Czy wiesz, jak jeść marakuję i w jaki sposób można wykorzystać ją w kuchni? Dowiedz się, dlaczego warto włączyć marakuję do swojego jadłospisu.


REKLAMA


Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!


Marakuja - owoc: jak jeść i skąd pochodzi ten egzotyczny przysmak?
Czym jest marakuja? Jak ją jeść i skąd pochodzi? Jest to owoc egzotyczny, który zyskuje na coraz większej popularności w naszym kraju. Warto wiedzieć, iż marakuja pochodzi z Ameryki Południowej, a spotkać ją można głównie w Brazylii, Argentynie i Paragwaju. Rośnie na pnączach, które potrafią osiągnąć choćby 15-20 m długości.


Zdjęcie ilustracyjne iStock / sebastianosecondi


Kwiaty marakui są bardzo charakterystyczne, o białawym lub fioletowym zabarwieniu. Po zapyleniu kwiatu rozpoczyna się proces rozwoju owocu. Owoc marakui na początku jest zielony i twardy, a z czasem zaczyna dojrzewać i zmieniać kolor na żółty lub fioletowy. Choć marakuja nie pozostało tak popularna, jak inne owoce cytrusowe, to możemy znaleźć ją w wielu sklepach. Tylko który owoc wybrać? Jak rozpoznać, czy marakuja jest dojrzała? Sprawdźmy.


Marakuja - kiedy jest dojrzała?
Kiedy marakuja jest dojrzała? Umiejętność rozpoznania dojrzałego owocu marakui ma najważniejsze znaczenie, ponieważ tylko w pełni rozwinięty owoc jest pełen smaku i wartości odżywczych.


Kolor dojrzałego owocu jest uzależniony od danej odmiany. Może być pomarańczowy lub fioletowy.
Warto zwrócić uwagę na strukturę skórki owocu. Dojrzała marakuja jest lekko pofałdowana.
Dojrzałe owoce marakui są stosunkowo ciężkie i wydzielają intensywny, słodki zapach.
W dotyku owoc powinien być lekko sprężysty. jeżeli jest twardy, to oznacza to, iż nie jest wystarczająco dojrzały. Zbyt miękki może z kolei oznaczać, iż marakuja leżakuje zbyt długo i nie jest najświeższa.


Jak jeść marakuję i co marakuja w sobie ma?
Jak jeść marakuję i co owoc w sobie ma? Marakuja jest bardzo zdrowa i warto włączyć ją do swojej codziennej diety. Co więcej, to bardzo cenne źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w niej m.in.:


witaminę C, która wspiera układ odpornościowy;
witaminy z grupy B, odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego człowieka;
w marakui znajdziemy także m.in. potas, żelazo i magnez.


Marakuja ma adekwatności przeciwzapalne, a także uspokajające. Pomaga w regeneracji organizmu oraz w walce z bezsennością i stresem. Regularne spożywanie marakui wpływa pozytywnie także na pracę serca. Jest wsparciem także dla układu trawiennego człowieka. Zawiera sporą dawkę błonnika pokarmowego, który odpowiada m.in. za uczucie sytości oraz wspomaga organizm w walce z zaparciami.
Jak obierać marakuję?
Jak obierać marakuję? Spożywanie egzotycznych owoców niekiedy bywa problematyczne, ponieważ nie sięgamy po nie zbyt często.
Przed spożyciem owocu, należy bardzo dokładnie opłukać go pod bieżącą wodą, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Jak się dobrać do smakowitego miąższu? To bardzo proste. Wystarczy przekroić marakuję na pół przy pomocy ostrego noża, a następnie wyjąć środek łyżeczką. Skórka marakui nie jest jadalna. Możemy ją od razu wyrzucić, choć można wykorzystać ją także do dekoracji.


Jak smakuje marakuja? Owoc marakui ma bardzo charakterystyczny smak. Da się w nim wyczuć słodko-kwaśne nuty, które wzajemnie się ze sobą przenikają, ale żadna z nich nie jest wyraźnie dominującą. W miąższu znajdują się niewielkie ziarenka, które dodają chrupkości.


Jak się je marakuje? Z czym smakują najlepiej?
Jak się je marakuje i z czym smakują najlepiej? Można ją spożywać w wersji solo, po prostu jako owocową przekąskę. Co czego jeszcze będzie pasować?


Miąższ marakui bardzo często jest dodawany do porannych owsianek lub jogurtu naturalnego na śniadanie.
Marakuja świetnie sprawdzi się także jako dodatek do zdrowego smoothie.
Coraz częściej można ją spotkać w domowych ciastach i deserach.
Dżem z marakui wzbogaca smak ciast i sprawia, iż mają one bardzo charakterystyczny posmak.
Miąższ marakui można wykorzystać także jako dodatek do sałatki.
Na bazie owocu można przygotować także smakowity sos do pieczonych mięs.
Marakuja sprawdzi się także jako składnik marynaty do ryb.
Można wykorzystać ją również do przygotowania domowej lemoniady lub orzeźwiającego koktajlu.


Zobacz też: Coś słodkiego na gwałtownie z niczego. Dla ciebie lub niespodziewanych gości
Idź do oryginalnego materiału