"Mamy ramen w domu" to już nie wymówka. To przyszła ulubiona zupa twojej rodziny. Świetny przepis!

g.pl 1 tydzień temu
Ramen to jedna z najmodniejszych zup świata - jest sycąca, przepyszna i aromatyczna. jeżeli chcesz zaskoczyć bliskich domową wersją tego azjatyckiego klasyka, wypróbuj nasz przepis. To jak, skusisz się?
Zupa ramen wywodzi się z Chin i to właśnie z tego kraju przywędrowała do Japonii. Współcześnie ten aromatyczny bulion przygotowywany jest w różnorodnych wariacjach, dzięki czemu zyskał popularność na całym świecie. Jest niezwykle pożywny i rozgrzewający. Idealnie nada się na chłodniejsze popołudnia.


REKLAMA


Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. choćby teściowa poprosi was o przepis!


Zupa ramen - przepis oryginalny, za pomocą którego przygotujesz bulion w swoim domu
Aby przygotować ramen domowej roboty potrzebne nam będą:


1 podwójny filet z kurczaka
2 pietruszki
1 cebula
3 marchewki
pół selera
6 ząbków czosnku
1 papryczka chilli
kilka liści kapusty pekińskiej
1 pęczek cebuli dymki
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
3 cm świeżego imbiru
2 jajka
40 g fasoli mung
200 g makaronu ramen


Zupa ramen - przepis prosty tak, iż zrobisz go z zamkniętymi oczami
Na samym początku musimy przygotować mięso oraz warzywa do naszej zupy ramen. Filet z kurczaka oczyszczamy i myjemy. Warzywa (pietruszkę, dwie marchewki, seler, dwa ząbki czosnku) wkładamy do garnka razem z mięsem i zalewamy około 1,5 litra zimnej wody. Całość należy gotować na wolnym ogniu przez około dwie godziny.


W tym czasie możemy zająć się pozostałymi składnikami. Na dużej patelni rozgrzewamy sos sojowy oraz olej sezamowy. Dodajemy posiekane: imbir, pozostały czosnek oraz papryczkę chilli. Całość podgrzewamy do momentu, aż sos i olej nieco się zredukują.
Osobno gotujemy także makaron (zgodnie z przepisem na opakowaniu) oraz jajka. Jajko obieramy i przekrajamy na pół. Kapustę pekińską szatkujemy, a pozostałą marchewkę kroimy w słupki.


Gdy bulion już się ugotuje, odcedzamy go. Filet z kurczaka kroimy w plastry. Następnie do gotowego bulionu dodajemy zawartość patelni i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz możemy przystąpić już do porcjowania naszej zupy ramen.


W głębokich talerzach lub miskach układamy makaron, plastry fileta z kurczaka, marchew, kapustę, fasolę mung oraz marchew. Całość zalewamy przygotowanym bulionem. Danie dekorujemy drobno pokrojoną cebulą dymką i gotowe. Smacznego!
Zupa ramen - przepis taki, iż masterchef się nie powstydzi!
Jak zostało wspomniane już wcześniej, zupa ramen może być podawana w wielu odsłonach. Zamiast mięsa z kurczaka możemy zdecydować się na wołowinę czy krewetki. Niektórzy zamiast kapusty podają wodorosty. Możemy także dodać fasolkę szparagową czy inne ulubione warzywa. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Spróbujcie sami poeksperymentować z przepisem!
Idź do oryginalnego materiału