Czy istnieje osoba, której w kwestii przygotowania kwaśnicy można zaufać bardziej, niż prawdziwej Góralce? Mama słynnych braci Golec zdradziła, jak gotuje zupę, o której Łukasz i Paweł Golec śpiewali kiedyś w jednym ze swoich największych hitów. Jej przepis jest doskonały, a już pierwsza łyżka sprawi, iż poczujemy się jak w górach.
Kwaśnica to tradycyjna góralska zupa, która do dziś jest chlubą i chwałą mieszkańców górzystych rejonów Polski. Górale przez lata utrzymywali przepis na nią w sekrecie, a różnica między kwaśnicą a kapuśniakiem — chociaż bardzo wyraźna w smaku — pozostawała tajemnicą. Dzisiaj wszelkie wątpliwości są już rozwiane, a receptura kwaśnicy — powszechnie znana. Istnieją jednak kolosalne różnice pomiędzy sposobem przygotowania tej zupy przez różne gospodynie. My jednak skłaniamy się do zaufania w tej kwestii mamie braci Golec. O jej kwaśnicy powstawały w końcu choćby pieśni…
Kwaśnicy mamy braci Golec – Pyszności; foto: Facebook: GOLEC UORKIESTRA
To właśnie Paweł i Łukasz Golec zdradzili przepis swojej mamy Ireny na kwaśną zupę, o której niegdyś śpiewali „gdy widzę kwaśnicę to kwicę”. Ponoć jej zjedzenie to nie tylko boskie doznania smakowe, ale również sposób na różnego rodzaju dolegliwości. Jesteś interesujący takim połączeniem przyjemnego z pożytecznym? Oto przepis!
Kwaśnica według mamy braci Golec
Składniki:
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- 3 l wody
- 0,5 kg podgardla wieprzowego
- 6 ziemniaków
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- 1 szklanka soku z kiszonej kapusty
- 4 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- sól, pieprz
Kwaśnicy mamy braci Golec – Pyszności; foto: Adobe Stock
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Następnie przełóż je do dużego garnka i zalej zimną wodą. Gotuj przez około godzinę, a następnie dodaj do niego obrane i pokrojone warzywa (z wyjątkiem ziemniaków), listki laurowe i ziele angielskie.
- Po około 10-15 minutach możesz już dorzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. W tym czasie, w oddzielnym garnku, ugotuj też kapustę kiszoną.
- Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, do garnka dodaj kapustę, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, kminek, sól i pieprz. Na koniec dodaj do kwaśnicy sok po kiszeniu kapusty. Smacznego!
Kwaśnica mamy braci Golec jest pycha, ale nasza nmloda kapusta też nie jest zła.