Mama braci Golec robi genialną kwaśnicę. Lepszy przepis na góralską zupę nie istnieje

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kwaśnicy mamy braci Golec - Pyszności; foto: Facebook: GOLEC UORKIESTRA


Czy istnieje osoba, której w kwestii przygotowania kwaśnicy można zaufać bardziej, niż prawdziwej Góralce? Mama słynnych braci Golec zdradziła, jak gotuje zupę, o której Łukasz i Paweł Golec śpiewali kiedyś w jednym ze swoich największych hitów. Jej przepis jest doskonały, a już pierwsza łyżka sprawi, iż poczujemy się jak w górach.

Kwaśnica to tradycyjna góralska zupa, która do dziś jest chlubą i chwałą mieszkańców górzystych rejonów Polski. Górale przez lata utrzymywali przepis na nią w sekrecie, a różnica między kwaśnicą a kapuśniakiem — chociaż bardzo wyraźna w smaku — pozostawała tajemnicą. Dzisiaj wszelkie wątpliwości są już rozwiane, a receptura kwaśnicy — powszechnie znana. Istnieją jednak kolosalne różnice pomiędzy sposobem przygotowania tej zupy przez różne gospodynie. My jednak skłaniamy się do zaufania w tej kwestii mamie braci Golec. O jej kwaśnicy powstawały w końcu choćby pieśni…

Kwaśnicy mamy braci Golec – Pyszności; foto: Facebook: GOLEC UORKIESTRA

To właśnie Paweł i Łukasz Golec zdradzili przepis swojej mamy Ireny na kwaśną zupę, o której niegdyś śpiewali „gdy widzę kwaśnicę to kwicę”. Ponoć jej zjedzenie to nie tylko boskie doznania smakowe, ale również sposób na różnego rodzaju dolegliwości. Jesteś interesujący takim połączeniem przyjemnego z pożytecznym? Oto przepis!

Kwaśnica według mamy braci Golec

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 3 l wody
  • 0,5 kg podgardla wieprzowego
  • 6 ziemniaków
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 szklanka soku z kiszonej kapusty
  • 4 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

Kwaśnicy mamy braci Golec – Pyszności; foto: Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Następnie przełóż je do dużego garnka i zalej zimną wodą. Gotuj przez około godzinę, a następnie dodaj do niego obrane i pokrojone warzywa (z wyjątkiem ziemniaków), listki laurowe i ziele angielskie.
  2. Po około 10-15 minutach możesz już dorzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. W tym czasie, w oddzielnym garnku, ugotuj też kapustę kiszoną.
  3. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, do garnka dodaj kapustę, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, kminek, sól i pieprz. Na koniec dodaj do kwaśnicy sok po kiszeniu kapusty. Smacznego!

Kwaśnica mamy braci Golec jest pycha, ale nasza nmloda kapusta też nie jest zła.

Idź do oryginalnego materiału