Pogoda? Raz tropiki, raz Arktyka – ale co tam! Nie dałam się zniechęcić i wyciągnęłam grilla, bo naszła mnie nieodparta ochota na grillowane roladki z polędwicy wieprzowej. Co tam kaprysy natury, kiedy na horyzoncie pojawiła się szansa na pyszny obiad! Idealny zarówno na rodzinny stół, jak i wtedy, gdy wpadną niespodziewani goście, którym trzeba zaimponować czymś więcej niż herbatnikami z paczki.
Zawijaj, grilluj, podbijaj serca – nadziewane roladki z polędwicy wieprzowej!
Roladki z polędwicy wieprzowej nadziałam farszem z pieczarek i zawinęłam w cienkie, niemalże przezroczyste plastry boczku. Roladki wyglądały niczym mięsne mumie – tylko zamiast straszyć, kusiły zapachem! Chuda polędwica i tłusty boczek to duet doskonały. Nie ma szans, żeby tak przygotowane roladki wyschły na wiór. Wręcz przeciwnie – wychodzą mięciutkie, soczyste i takie, iż aż trudno nie oblizać palców po ostatnim kęsie.
Lubię robić roladki na obiad – są szybkie, efektowne i zawsze robią wrażenie na talerzu. Roladki z polędwicy wieprzowej zrobiłam pierwszy raz, ale już wiem, iż na pewno nie ostatni. Zresztą, roladki to u mnie klasyk – najczęściej kręcę coś z piersi kurczaka, jak moje ulubione roladki wRoluj ze Smakiem – najlepsze przepisy na roladki na każdą okazję. ostrym sosie curry. Ale życie nauczyło mnie, iż nie samym filetem z piersi człowiek żyje – świetnie sprawdzają się też filety z udek kurczaka, które są bardziej soczyste i dużo łatwiejsze do zawijania.
Roluj ze Smakiem – najlepsze przepisy na roladki na każdą okazję
A jak już wpadnę w roladkowy trans, to choćby klasyczne schabowe dostają drugie życie – zamiast smażyć je w panierce, pakuję je w roladki i duszę w aromatycznym sosie, aż same rozpływają się w ustach.
Szczerze? Roladki to mój patent na wszystko – na leniwy obiad, na uroczysty obiad, a choćby na gorszy dzień, kiedy człowiek potrzebuje czegoś pysznego, co poprawi humor lepiej niż kawałek czekolady. A najlepsze jest to, iż podczas pieczenia albo grillowania cała kuchnia pachnie tak obłędnie, iż choćby najwięksi sceptycy roladkowego szaleństwa zaczynają kręcić się wokół piekarnika, udając, iż „przypadkiem” przechodzili.
Krótko mówiąc: z roladkami w kuchni – zawsze jest dobrze, a czasem choćby genialnie!

Roladki z polędwicy wieprzowej
DrukujSkładniki:
800 g polędwicy wieprzowej
sól i czarny pieprz do smaku
300 g boczku, pokrojonego na cienkie plastry
350 g pieczarek
2 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego
4 łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej
2 łyżki masła
2 czubate łyżki parmezanu
Przygotowanie:
- Polędwicę oczyścić i pokroić na plastry o grubości około 3 cm. Rozbić tłuczkiem, posolić i oprószyć pieprzem.
- Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać posiekany szczypiorek i pietruszkę, smażyć jeszcze przez 2 minuty. Przełożyć do miseczki, dodać parmezan (gdy pieczarki są jeszcze ciepłe) i dokładnie wymieszać.
- Na każdy plaster mięsa nałożyć farsz i zwinąć w rulon. Owinąć każdą roladkę dwoma lub trzema plastrami boczku. Rozgrzać grill i piec roladki przez 10–12 minut, aż boczek będzie chrupiący, a mięso soczyste.
- Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!