Mało kto zna tę surówkę. Jest banalnie prosta i idealna do wiosennego obiadu

top.pl 2 dni temu
Zdjęcie: /Pixel


Surówka to nieodłączny element licznych dań. Dobrze więc znać jej różne warianty, aby ciągle nie powracać do tych samych. Ciekawą, choć mniej znaną opcją, jest wyrazista i aromatyczna surówka z rzodkiewki w sam raz do wiosennego obiadu. Jej lekko pikantny posmak doskonale współgra z ziemniakami i mięsem, ale nie tylko. Poznaj przepis, zwłaszcza iż jego przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę.

Rzodkiewka posiada wyrazisty smak, a przy tym wiele cennych składników odżywczych, które wspierają organizm wielotorowo. Warto włączyć ją do swojej codziennej diety, zwłaszcza iż można to zrobić na wiele sposobów. Jednym z nich jest przepyszna i lekka surówka, która może być smaczną przekąską i doskonałym dodatkiem do obiadu.

Surówka z rzodkiewki — wiosenna bomba witaminowa

Surówka z rzodkiewki to smakowity dodatek do obiadu, który niesie ze sobą wiele dobrego. To cenne źródło witamin i minerałów, takich tak witamina C czy potas, który jest istotny dla prawidłowej pracy serca. Ponadto to niska kaloryczność, dlatego sprawdzi się dla osób, którym zależy na utrzymaniu wagi czy też zrzuceniu ponadprogramowych kilogramów.

Takie rozwiązanie nie jest znane, gdyż mało kto słyszał o surówce z rzodkiewki. jeżeli już, zwykle była przygotowywana ze śmietaną lub majonezem. Teraz warto postawić na lżejszą wersję z dodatkiem jogurtu, która jest dobra na diecie, a przy tym posiada orzeźwiający smak. W połączeniu z delikatną pikantnością dodaje świeżości i wyrazistości potrawom.

Rzodkiewkę można przygotować do surówki na dwa sposoby — pokroić na cienkie krążki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodatkowym składnikiem jest wspomniany już jogurt naturalny, a także koperek, który ma za zadanie nieco złagodzić ostrość rzodkiewki. Ta surówka jest o tyle ciekawą propozycją, iż można ją dowolnie urozmaicać, na przykład dodając inne warzywa czy też mieszając jogurt naturalny z odrobiną majonezu.

Zobacz także: Zrób do obiadu taką surówkę z kapustą pekińską. Niby zwykła, ale 1 składnik wszystko zmienia

Jak przygotować surówkę z rzodkiewki? Możesz to zrobić na dwa sposoby

Surówkę z rzodkiewki można przygotować bezpośrednio przed obiadem, gdyż jest banalnie prosta i zajmuje to dosłownie chwilę. Warto jednak zrobią ją odrobinę wcześniej i wsadzić na chwilę do lodówki, gdyż najlepiej smakuje schłodzona. Do jej zrobienia potrzebujesz następujących składników:

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurty naturalnego
  • Posiekany koperek
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Umytą rzodkiewkę o odciętych końcówkach zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokój na cienkie krążki. Wrzuć do miski razem z koperkiem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Do całości dodaj jogurtu i wszystko dokładnie wymieszaj. jeżeli masz na to ochotę, możesz dodać więcej jogurtu naturalnego. Dla jeszcze bardziej wiosennej kompozycji możesz surówkę posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Zobacz też:

Pierogi z tym farszem biją na głowę choćby ruskie. A sezon na nie trwa cały rok

Pieczarki robią się wodniste podczas smażenia? Popełniasz popularny błąd

​Zrób do obiadu taką surówkę z kapustą pekińską. Niby zwykła, ale 1 składnik wszystko zmienia

Idź do oryginalnego materiału