Rzodkiewka posiada wyrazisty smak, a przy tym wiele cennych składników odżywczych, które wspierają organizm wielotorowo. Warto włączyć ją do swojej codziennej diety, zwłaszcza iż można to zrobić na wiele sposobów. Jednym z nich jest przepyszna i lekka surówka, która może być smaczną przekąską i doskonałym dodatkiem do obiadu.
Surówka z rzodkiewki — wiosenna bomba witaminowa
Surówka z rzodkiewki to smakowity dodatek do obiadu, który niesie ze sobą wiele dobrego. To cenne źródło witamin i minerałów, takich tak witamina C czy potas, który jest istotny dla prawidłowej pracy serca. Ponadto to niska kaloryczność, dlatego sprawdzi się dla osób, którym zależy na utrzymaniu wagi czy też zrzuceniu ponadprogramowych kilogramów.
Takie rozwiązanie nie jest znane, gdyż mało kto słyszał o surówce z rzodkiewki. jeżeli już, zwykle była przygotowywana ze śmietaną lub majonezem. Teraz warto postawić na lżejszą wersję z dodatkiem jogurtu, która jest dobra na diecie, a przy tym posiada orzeźwiający smak. W połączeniu z delikatną pikantnością dodaje świeżości i wyrazistości potrawom.
Rzodkiewkę można przygotować do surówki na dwa sposoby — pokroić na cienkie krążki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodatkowym składnikiem jest wspomniany już jogurt naturalny, a także koperek, który ma za zadanie nieco złagodzić ostrość rzodkiewki. Ta surówka jest o tyle ciekawą propozycją, iż można ją dowolnie urozmaicać, na przykład dodając inne warzywa czy też mieszając jogurt naturalny z odrobiną majonezu.
Zobacz także: Zrób do obiadu taką surówkę z kapustą pekińską. Niby zwykła, ale 1 składnik wszystko zmienia
Jak przygotować surówkę z rzodkiewki? Możesz to zrobić na dwa sposoby
Surówkę z rzodkiewki można przygotować bezpośrednio przed obiadem, gdyż jest banalnie prosta i zajmuje to dosłownie chwilę. Warto jednak zrobią ją odrobinę wcześniej i wsadzić na chwilę do lodówki, gdyż najlepiej smakuje schłodzona. Do jej zrobienia potrzebujesz następujących składników:
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 łyżki jogurty naturalnego
- Posiekany koperek
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Umytą rzodkiewkę o odciętych końcówkach zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokój na cienkie krążki. Wrzuć do miski razem z koperkiem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Do całości dodaj jogurtu i wszystko dokładnie wymieszaj. jeżeli masz na to ochotę, możesz dodać więcej jogurtu naturalnego. Dla jeszcze bardziej wiosennej kompozycji możesz surówkę posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Zobacz też:
Pierogi z tym farszem biją na głowę choćby ruskie. A sezon na nie trwa cały rok
Pieczarki robią się wodniste podczas smażenia? Popełniasz popularny błąd
Zrób do obiadu taką surówkę z kapustą pekińską. Niby zwykła, ale 1 składnik wszystko zmienia