Mało kto słyszał o tej rybie. Ma delikatne mięso i chroni przed demencją

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /Pixel


W naszym kraju mało kto słyszał o tej rybie, a jest naprawdę zdrowa i choćby doświadczeni kucharze przyznają, iż smakuje fantastycznie. Jej delikatne mięso rozpływa się w ustach. Dlatego, jeżeli tylko znajdziesz ją w sklepie, od razu weź do koszyka kilka sztuk i nie zwlekaj z pójściem do kasy, aby nikt ci ich nie podebrał. Chodzi o przepyszną barwenę.

Ryby, po które warto sięgać, to nie tylko łosoś, dorsz, mintaj czy makrela. Od czasu do czasu warto poeksperymentować, włączając także do diety inne, mniej znane gatunki (nawet w formie mrożonych filetów dostępnych w sklepach spożywczych).

Dobrym przykładem jest np. barwena - to jedna z najzdrowszych ryb świata, która w dodatku ma smaczne, delikatne mięso. Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji, a większość Polaków choćby o niej nie słyszała.

Może cię zainteresować: Otula jelita i wspomaga odchudzanie. Tę zupę warto jeść nie tylko latem

Dlaczego warto jeść barwenę? Ma mało kalorii i chroni przed demencją, a to nie wszystko

Barwena nie pływa w Bałtyku, ale i tak warto jej spróbować na urlopie w Grecji czy we Włoszech. A i w Polsce warto po nią sięgać choćby w formie mrożonek, bo jest jedną z najzdrowszych morskich ryb, powszechnie wykorzystywanych w kuchni śródziemnomorskiej.

Jest niskokaloryczna (117 kcal w 100 g) i stanowi doskonałe źródło białka, potasu, fosforu wspierającego kości czy zęby, selenu, który pozytywnie wpływa na pracę tarczycy, magnezu, żelaza czy cynku.

Nie brakuje w niej witaminy B12 oraz zdrowych tłuszczów m.in. omega-3, które korzystnie wpływają na serce oraz układ krążenia. Spożywanie barweny zmniejsza chorób tarczycy (z uwagi na jod), a także ryzyko demencji czy choroby Alzheimera, ponieważ znajduje się w niej cholina wspierająca pamięć i układ nerwowy.

Czytaj również: Dodaj odrobinę tej przyprawy do ogórków kiszonych. Zyskają inny wymiar smaku

Jak smakuje barwena i jak ją wykorzystać w kuchni? Nie przesadzaj z dodatkami

Zastanawiasz się, jak wykorzystać barwenę w kuchni? Ta ryba ma charakterystyczne, delikatne mięso, które ma dość wyjątkowy smak. Wielu osobom przypomina połączenie typowego morskiego gatunku ryby z krewetką, więc nie bardzo przytłumiać jej smaku zbędnymi dodatkami.

Po prostu dopraw barwenę solą, pieprzem, sokiem z cytryny i usmaż rybę na oliwie na patelni z grubym dnem po to, aby skórka była chrupiąca, a mięso subtelne. Możesz ją także grillować.

Zobacz też:

​Żadne ziemniaczane. W Grecji robią placki z tego warzywa i są o niebo lepsze

Lepszych pałek z kurczaka nie jadłaś. Wszyscy w domu oszaleją na ich punkcie

​Zalewasz ogórki do kiszenia taką wodą? Psujesz nie tylko smak, ale i wartości odżywcze

Idź do oryginalnego materiału