Makaron ze śmietaną i szpinakiem

kardamonowy.pl 3 lat temu

Prościzna. Jest wiele banalnych przepisów na pasty, ale ten chyba jest w pierwszej trójce. I żeby nie było, iż jest jakoś mniej smaczny. Nie nie. Jest super smaczny. Śmietana nadaje fajną konsystencję. A, właśnie, napiszę ciut więcej o niej. Normalnie do tego typu przepisów dodaje się 30% śmietankę. I spoko, jak ktoś ma ochotę, niech dodaje. Ja jednak staram się zmniejszać kaloryczność części potraw. Od wielu lat w sklepach można kupić śmietankę 18% w kartoniku, która jest świetnym zamiennikiem tej 30%. Jest to śmietanką bardzo rzadka, a na opakowaniu jest napis „do zup i sosów”. Nie pamiętam żeby kiedykolwiek mi się zważyła. Jest pyszna i naprawdę nadaje się świetnie m. in. właśnie do makaronów.
Uwielbiam makarony pod każdą postacią, My nie gardzi, Tola lubi chyba jeszcze bardziej niż ja (jak to dziecko). Staram się więc robić je przynajmniej raz na dwa tygodnie. Za często też ich nie jemy, bo mam za dużo pomysłów na inne potrawy, im też przecież trzeba dać szansę. Ten przepis jest jakoś sprzed miesiąca, więc może w tym tygodniu coś wyczaruję.
Makaron ze śmietaną i szpinakiem planowany był od dawna, ale zawsze musiałam do niego dołożyć coś więcej, więc o prostocie nie było mowy. Teraz postanowiłam zrobić go od początku do końca tak jak planowałam. Na sam koniec dodałam do niego łyżkę uprażonych migdałów, ale spokojnie możecie je pominąć. Nie przypominam sobie, żeby zrobiły jakieś wielkie łał.
I jak to zwykle bywa, uzupełnieniem potrawy był długodojrzewający ser. On robi sporą robotę w tej paście (w każdej adekwatnie). Tym razem użyłam parmezanu. Od bursztynu zrobiłam sobie przerwę, jest za delikatny. Pyszny, ale to nie to.
Jeżeli więc macie ochotę na prosty i pyszny sos do makaronu, polecam ten ze śmietaną i szpinakiem.


Składniki:
300 g makaronu (ja użyłam linguine)
250 ml śmietanki 18% (tej w kartoniku, do zup i sosów)
3 duże garści świeżego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki startego sera długodojrzewającego (parmezanu, bursztynu)
1 łyżka migdałów w słupkach (opcjonalnie)
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
(przepis na 3 porcje)

Migdały prażymy na suchej patelni do zrumienienia, ściągamy je z patelni, odstawiamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy 2 minuty na oliwie. Dodajemy do niej rozdrobnione ząbki czosnku, smażymy do lekkiego zrumienienia. Dorzucamy do tego umyty szpinak, smażymy do zwiędnięcia szpinaku. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 3 minuty. Chodzi o to, żeby sos nie był ani za gęsty, ani za rzadki – wyczujecie to.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, przecedzamy nie za dokładnie. Dodajemy do niego sos, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy startym serem i uprażonymi migdałami. Ja dodatkowo całość oprószam jeszcze świeżo zmielonym pieprzem.

Podobne przepisy:
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Makaron ze śmietaną i boczkiem
Spaghetti 3 sery z rukolą
Cacio e pepe
Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Makaron z cukinią i boczkiem w sosie śmietanowym

Idź do oryginalnego materiału