Makaron ze smażonym tofu - przepis z kapustą pak choy
Porcja dla 2 osób.
Przygotowanie 10 minut + czas gotowania 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 120 g suchego makaronu udon,
- 180-200 g naturalnego tofu,
- 1 kapusta pak choy,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego,
- 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki wody,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cm kawałek imbiru,
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego,
- 1/2 papryczki chili,
- 1 łyżka brązowego cukru.
Do podania:
- 1 pęczek szczypiorku,
- 30 g orzechów ziemnych posiekanych.
Jak zrobić makaron ze smażonym tofu?
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wypłucz pod bieżącą wodą i odstaw.
- W małej misce przygotuj sos: wymieszaj sos sojowy, cukier, pieprz, 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej i wodę.
- Tofu odciśnij z nadmiaru płynu na ręczniku papierowym. Pokrój na 2-centymetrowe kawałki i oprósz pozostałą skrobią kukurydzianą.
- Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć tofu i smaż 8-10 minut, często przewracając aż tofu będzie złote.
- Przełóż na talerz i dokładnie wytrzyj patelnię.
- Wlej na patelnię pozostały olej, rozgrzej. Dodaj imbir, czosnek i posiekane chili.
- Smaż przez minutę, aż przyprawy zaczną pachnieć.
- Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę i smaż, często przerzucając około 2 minut.
- Wrzuć na patelnię tofu i wymieszaj. Wlej przygotowany wcześniej sos i ponownie wymieszaj.
- Gotuj kolejne 2-3 minuty aż sos stanie się lepki. Dorzuć makaron i wymieszaj.
- Rozdziel makaron do talerzy, posyp pokrojonym szczypiorkiem i posiekanymi orzechami ziemnymi.
Zobacz także: Znakomite tofu zmieniające życie. Przepis na danie, które przekona sojowych sceptyków. Odkryj nowy wymiar smaku
Przepis dla nowicjuszy
Smażone tofu z kapustą pak choy to przepis, od którego możecie zacząć przygodę z kuchnią azjatycką. Jedyny sekret, którym z chęcią się z Wami podzielę to sposób traktowania tofu. Tofu ma strukturę podobną do gąbki i zawiera sporo wody. Przed gotowaniem trzeba się jej pozbyć, by jej miejsce zajęły marynaty, przyprawy albo sos. Sprawa jest banalnie prosta: otwieramy opakowanie, kroimy tofu na plastry, kładziemy na papierowym ręczniku, przykrywamy drugim. Na tofu kładziemy kuchenną deskę do krojenia i obciążamy, np.: średnio ciężką książką. I zostawiamy w spokoju na co najmniej pół godziny, ale lepiej na dłużej.
Czytaj także: Zupa miso na obiad. Przepis na posiłek w azjatyckim stylu
Odsączone z wody tofu kroimy i oprószamy skrobią kukurydzianą. Tak przygotowane smażymy. W moim przepisie znajdziecie tofu naturalne, które jest bardzo delikatne w smaku i łatwo chłonie przyprawy, sosy i marynaty. Możecie spróbować też tofu wędzonego.
W kuchennej szafce warto mieć skrobię kukurydzianą. Znakomicie zagęszcza sosy i nadaje im połysk. Sprawdzi się też w deserach. Kupcie ją bez trudu w sklepach ze zdrową żywnością albo tych z żywnością azjatycką. Jest też niezawodny internet.
I rzecz ostatnia – kapusta pak choy. Coraz łatwiej dostać ją w marketach, więc warto się rozglądać. W smażonych azjatyckich daniach jest chrupiąca i lekka.
Więcej przepisów od Kasi Nowickiej znajdziesz na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na
.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: