Lubię makarony pod każdą postacią. Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami to jeden z ulubionych. Problem polega jednak na tym, iż jest obrzydliwie kaloryczny. Obrzydliwie. Tego typu pasty jemy średnio raz na pół roku. Ostatnią z takich kalorycznych bomb był makaron ze śmietaną i boczkiem. Zjem, bo lubię, a potem czuję się jak beczka i żałuję, iż go zjadłam. Po pół roku znowu mam na niego ochotę, znowu beczka i żal. Lubię i kropka.
Składniki:
250 g makaronu (ja użyłam penne)
1 większa pierś z kurczaka
8 suszonych pomidorów z zalewy
200 g sera mascarpone
50 ml wody lub mleka
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka obranych ziaren słonecznika
sól
pieprz
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
(przepis na 3 porcje)
Kurczaka kroimy w większą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy go na rozgrzany olej, smażymy na wolnym ogniu 2 minuty. Następnie dodajemy do niego pokrojoną drobno cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do kurczaka dodajemy ser i wodę/mleko, a także pokrojone w paski suszone pomidory, dokładnie mieszamy. Wszystko gotujemy dosłownie 2 minuty, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Słonecznik prażymy na suchej patelni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzony makaron wrzucamy do sosu, mieszamy. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką i słonecznikiem.
Podobne przepisy:
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Pappardelle z cukinią i gorgonzolą
Makaron z ricottą i suszonymi pomidorami
Makaron z jarmużem, gorgonzolą i pomidorami
Spaghetti 3 sery z rukolą
Cacio e pepe
Makaron z cukinią i boczkiem w sosie śmietanowym