Makaron z groszkiem, śmietaną i czosnkiem

gazetabaltycka.pl 8 lat temu

Wspominałam, iż lubię dobrze zjeść, ale niekoniecznie przepadam za kuchennymi mękami. Dziś równie prosto, zwyczajnie i smacznie. Danie w sam raz na lato i jesień. Mnóstwo pysznych kalorii. Nie za bardzo nadaje się na kolację we dwoje, no chyba, iż nie zamierzacie się całować.

Składniki dla 4 osób:

  • pół opakowania spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 ml śmietany 12%
  • puszka groszku konserwowego (waszej ulubionej marki, ja preferuję ten drobniutki)
  • 200 g dobrego sera żółtego (powinien być ostry) – zetrzeć drobno na tarce
  • opcjonalnie łyżka tartego parmezanu
  • szczypta soli i białego pieprzu

Przygotowanie
Do miski wlać śmietanę, dodać łyżkę parmezanu i startego sera żółtego oraz starte ząbki czosnku (mogą być drobno posiekane). Posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać i sos mamy gotowy. Odstawić sos i ugotować makaron. W rondelku podgrzać groszek wraz z zalewą. Na gorący makaron nakładać śmetanowo-serowy sos a na to groszek (bez zalewy of kors). Zjadać natychmiast.

Prawda, iż proste? A jakie dobre!

Agnieszka Haponiuk

Idź do oryginalnego materiału