Majonez się skończył, a sklepy zamknięte? Zrób go sama. Przepis teściowej uratuje święta

kobieta.gazeta.pl 2 godzin temu
Domowy majonez to sztuka, która wymaga odrobiny cierpliwości i konsekwencji. Jednak smak, który uzyskujemy, wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. W przeciwieństwie do sklepowych wersji jest świeży, kremowy i pozbawiony zbędnych dodatków. Jak zrobić dobry majonez? To nic trudnego.
Wielkanocne przygotowania dobiegają końca, w kuchni pachnie chrzanem, białą kiełbasą i świeżo pieczonym mazurkiem. Sałatka jarzynowa czeka, żeby ją doprawić, wymieszać i odstawić do przegryzienia. Sięgam po majonez, pewna, iż stoi w lodówce… a tam? Pusto. Sklepy już zamknięte, a ja w lekkiej panice rozmyślam, co by tu wykombinować. Wtedy przypomniałam sobie o przepisie, który kiedyś podrzuciła mi teściowa. Bez większych nadziei postanowiłam spróbować. Kilka minut później majonez był gotowy - tak puszysty, iż najchętniej zjadłabym go łyżką prosto ze słoika.


REKLAMA


Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem


Jak zrobić domowy majonez, który zawsze się udaje? Z tym przepisem sobie poradzisz
Zawsze wydawało mi się, iż domowy majonez to jakaś wiedza tajemna, przekazywana w kulinarnych kręgach wtajemniczonych. Tymczasem wystarczyło spróbować raz, by przekonać się, iż to naprawdę nic trudnego. Kilka prostych składników, chwila blendowania i gotowe. Gotowa na mały kuchenny eksperyment? Do przygotowania słoika o pojemności ok. 250 ml będziesz potrzebować:


1 żółtko (najlepiej z bardzo świeżego jaja),
łyżeczkę musztardy,
200 ml oleju rzepakowego,
łyżeczkę soku z cytryny,
sól, pieprz, cukier do smaku.


PORADA! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. To podstawa, by majonez się nie zwarzył. Wyjmij je z lodówki co najmniej 30 minut wcześniej, a sos będzie gładki i stabilny.


Jak zrobić dobry domowy majonez? Jak zrobić dobry domowy majonez? Fot. unsplash.com / Sara Cervera


Jak zrobić dobry, domowy majonez? Trzymaj się rozpiski, a będzie idealny
Ten majonez dodaję niemal do wszystkiego - od sałatki jarzynowej, przez jajka i kanapki, aż po pieczone warzywa i domowe frytki. gwałtownie przestałam traktować go wyłącznie jako świąteczny dodatek i z pewnością u ciebie będzie podobnie. A teraz czas na konkrety. Oto jak krok po kroku przygotowuję ten niezawodny sos.


Do wysokiego naczynia (najlepiej takiego od blendera manualnego) wlewam żółtko i dodaję musztardę.
Dolewam olej jednym strumieniem i zostawiam wszystko na kilka sekund, by składniki ułożyły się warstwowo.
Wkładam blender do samego dna i miksuję bez poruszania, aż masa zacznie gęstnieć.
Gdy widzę, iż konsystencja się zmienia, powoli unosząc urządzenie, łączę resztę składników.
Na koniec dodaję sok z cytryny, przyprawy i miksuję całość na gładki, puszysty majonez.


Gdy mam ochotę na coś bardziej wyrazistego, dorzucam ząbek czosnku, odrobinę chili albo świeże zioła. Domowy majonez świetnie współpracuje z nowymi smakami, więc warto dać się ponieść kulinarnej fantazji.
Czy robisz własny majonez? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału