Magda Gessler ostrzega. Ten składnik żurku jest zakazany

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Żurek Magdy Gessler- Pyszności/ źródło: Canva


Sekrety Magdy Gessler, dzięki którym przygotujesz idealny żurek. Znana restauratorka zdradziła bardzo istotną zasadę. Trzymaj się jej, a zupa wyjdzie idealna.

Magda Gessler to znana restauratorka i osobowość telewizyjna, którą w internecie śledzi ponad milion fanów. Gwiazda chętnie dzieli się praktycznymi wskazówkami i radami, które mają ułatwić gotowanie. Tym razem padło na tradycyjny żur, który często gości w polskich domach w czasie Wielkiego Postu.

Żurek Magdy Gessler

Okres między Środą Popielcową a Wielkanocą to istotny czas dla katolików. Obchodzą oni wtedy wielki post, który ma być przygotowaniem do nadchodzących świąt. Wiele osób robi na ten czas postanowienia, a na stołach częściej goszczą bezmięsne potrawy. Jedną z nich jest klasyczny żur.

W poście najbardziej miłuję żur. Postny jest oczywiście, niezaciągany śmietaną! Żur ma być zarzucony kaszą, w środku z selerem, pietruszką i koniecznie z ziemniakami. No i oczywiście doprawiamy majerankiem i czosnkiem. Musi być bardzo śląski. Kwaśny. To jest moje ulubione postne danie – mówi w rozmowie z „Faktem” Magda Gessler.

Przepis na zakwas

Podstawą dobrego żuru jest porządny zakwas. Magda Gessler zdradziła, jak w prosty sposób możesz go przygotować w swoim domu.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki otrębów żytnich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • skórka z żytniego chleba na zakwasie
  • 1 łyżka wody z ogórków kiszonych

Sposób przygotowania:

Za przygotowanie zakwasu weź się 3-4 dni wcześniej. Mąkę, płatki owsiane i otręby wsyp do dużego szklanego słoja lub kamionkowego naczynia. Dodaj rozgniecione nożem i obrane ząbki czosnku, skórkę chleba i wodę z ogórków kiszonych. Wlej ciepłą wodą, zamieszaj i przykryj naczynie gazą lub pokrywką. Zostaw nieco przestrzeni, aby zakwas miał dostęp powietrza i odstaw w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach usuń resztkę chleba i czosnek. Przechowuj w zakręconym dobrze słoiku w lodówce. Może tak czekać na wykorzystanie przez kilka tygodni.

Żurek Magdy Gessler- Pyszności/ źródło: Canva

Postny żur z zakwasu

Składniki:

  • 1 litr zakwasy
  • 2 litry wody
  • suszony majeranek – 2 łyżki
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziela angielski
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Połącz 2 litry wody z litrem przygotowanego zakwasu. Dodaj sól, pieprz czarny, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie i gotuj całość na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodaj zmiażdżony nożem czosnek. Gotowy żur możesz podać z ugotowanymi ziemniakami, jajkami na twardo lub chlebem.

Przepis na dietetyczny zakwas na żurek znajdziesz na naszym kanale YouTube

Idź do oryginalnego materiału