Sekrety Magdy Gessler, dzięki którym przygotujesz idealny żurek. Znana restauratorka zdradziła bardzo istotną zasadę. Trzymaj się jej, a zupa wyjdzie idealna.
Magda Gessler to znana restauratorka i osobowość telewizyjna, którą w internecie śledzi ponad milion fanów. Gwiazda chętnie dzieli się praktycznymi wskazówkami i radami, które mają ułatwić gotowanie. Tym razem padło na tradycyjny żur, który często gości w polskich domach w czasie Wielkiego Postu.
Żurek Magdy Gessler
Okres między Środą Popielcową a Wielkanocą to istotny czas dla katolików. Obchodzą oni wtedy wielki post, który ma być przygotowaniem do nadchodzących świąt. Wiele osób robi na ten czas postanowienia, a na stołach częściej goszczą bezmięsne potrawy. Jedną z nich jest klasyczny żur.
W poście najbardziej miłuję żur. Postny jest oczywiście, niezaciągany śmietaną! Żur ma być zarzucony kaszą, w środku z selerem, pietruszką i koniecznie z ziemniakami. No i oczywiście doprawiamy majerankiem i czosnkiem. Musi być bardzo śląski. Kwaśny. To jest moje ulubione postne danie – mówi w rozmowie z „Faktem” Magda Gessler.
Przepis na zakwas
Podstawą dobrego żuru jest porządny zakwas. Magda Gessler zdradziła, jak w prosty sposób możesz go przygotować w swoim domu.
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 3 łyżki otrębów żytnich
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki ciepłej wody
- skórka z żytniego chleba na zakwasie
- 1 łyżka wody z ogórków kiszonych
Sposób przygotowania:
Za przygotowanie zakwasu weź się 3-4 dni wcześniej. Mąkę, płatki owsiane i otręby wsyp do dużego szklanego słoja lub kamionkowego naczynia. Dodaj rozgniecione nożem i obrane ząbki czosnku, skórkę chleba i wodę z ogórków kiszonych. Wlej ciepłą wodą, zamieszaj i przykryj naczynie gazą lub pokrywką. Zostaw nieco przestrzeni, aby zakwas miał dostęp powietrza i odstaw w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach usuń resztkę chleba i czosnek. Przechowuj w zakręconym dobrze słoiku w lodówce. Może tak czekać na wykorzystanie przez kilka tygodni.
Żurek Magdy Gessler- Pyszności/ źródło: Canva
Postny żur z zakwasu
Składniki:
- 1 litr zakwasy
- 2 litry wody
- suszony majeranek – 2 łyżki
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziela angielski
- pieprz czarny
- sól do smaku
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Połącz 2 litry wody z litrem przygotowanego zakwasu. Dodaj sól, pieprz czarny, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie i gotuj całość na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodaj zmiażdżony nożem czosnek. Gotowy żur możesz podać z ugotowanymi ziemniakami, jajkami na twardo lub chlebem.
Przepis na dietetyczny zakwas na żurek znajdziesz na naszym kanale YouTube