Ma więcej błonnika niż otręby i siemię lniane. Włącz do diety, jeżeli chcesz schudnąć

top.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: /Pixel


Ma więcej błonnika niż otręby i siemię lniane, a niewielu Polaków o niej słyszało. Chodzi o azjatycką tukmarię, czyli nasiona słodkiej bazylii, którą kupisz w sklepach ze zdrową żywnością. To prawdziwe superfood, ponieważ może pomóc ci w walce ze zbędnymi kilogramami i rozwiązać problemy trawienne. A to tylko część jej licznych zalet.

Nasiona słodkiej bazylii azjatyckiej (ocimum basilicum), znane także jako tukmaria mogą być świetną alternatywą dla siemienia lnianego czy otrębów. Mają od nich więcej błonnika, jednak Polacy rzadko po nie sięgają. Te małe czarne ziarenka po zalaniu przypominają nasiona chia.

Są jeszcze słabo znane w naszym kraju, ale warto je na stałe włączyć je do diety, aby podreperować zdrowie. W medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej od wieków stosowane są w leczeniu problemów trawiennych i innych dolegliwości. Nasiona słodkiej bazylii wspomagają także proces odchudzania.

Może cię zainteresować: To ciasto drożdżowe zrobisz bez wyrabiania. Wyrośnie choćby w lodówce

Jakie są adekwatności nasion bazylii słodkiej? Tukmaria pomoże ci schudnąć i wspomaga trawienie

Być może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale nasiona bazylii słodkiej zawierają aż 18,7 g białka roślinnego i znacznie więcej błonnika od siemienia lnianego (aż 51,5 g w 100 g tukmarii). Jest w nich także cynk, magnez czy potas.

Ich regularne spożywanie może więc pozytywnie wpłynąć na trawienie, odporność, układ nerwowy, ciśnienie krwi czy pracę serca. Wprowadź je do jadłospisu na stałe, aby ułatwić pracę jelitom i ułatwić sobie proces odchudzenia. Dzięki nim dbanie o zgrabną sylwetkę staje się łatwiejsze. Pomagają także regulować poziom cukru we krwi i dobrze oddziałują na kondycję skóry.

Czytaj również: Ta część ryby jest żelazkiem na zmarszczki. Nie wyrzucaj, tylko zrób przekąskę

Jak wykorzystać nasiona bazylii słodkiej w kuchni? Mają neutralny smak, a to zaleta

Nasiona bazylii słodkiej są niewielkie i mają ciemny kolor. Pęcznieją choćby szybciej niż nasionka chia, do których często są porównywane. Ich smak jest neutralny, ale to zaleta.

Dzięki temu możesz je bowiem śmiało dodawać do różnych potraw. Pasują zarówno słodkich deserów mlecznych, jogurtów i owsianek, jak i sałatek, a choćby do smoothie czy napojów np. do lemoniady.

Najprostszym sposobem przygotowania do spożycia nasion słodkiej bazylii jest zalanie ich letnią wodą i namaczanie przez 15 minut. Świetnie smakują z owocowymi i warzywnymi dodatkami.

Zobacz też:

Te placki biją na głowę pancakes. Wychodzą miękkie i puszyste jak chmurki

Szybki, prosty i zdrowy deser. Zrobisz go z 2 składników, a dzieci będą w 7 niebie

Zrób to ciasto na dzień kobiet. Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi palce lizać

Idź do oryginalnego materiału