Ma jeszcze więcej wartości niż miód. Wiele osób nie ma pojęcia o jej istnieniu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pyłek pszczeli - Pyszności; foto: Canva


Jeśli jesteś miłośnikiem pszczelich produktów, to z pewnością najczęściej sięgasz po miód. Okazuje się, iż ten „złoty nektar” to niejedyny produkt, po który warto sięgnąć. W przypadku diety warto sięgnąć po pyłek pszczeli, który jest określany jako pierzga. Ma nie tylko wiele adekwatności prozdrowotnych, ale również świetnie łączy się z wieloma popularnymi produktami.

Pierzga – niedoceniony i niezwykle wartościowy pszczeli produkt

Okazuje się, iż to miód jest najchętniej wybieranym pszczelim produktem. Sięgasz po niego podczas przygotowania ciast czy deserów lub owsianki. W wielu przypadkach jest w stanie zastąpić cukier. Z pewnością, nie zdajesz sobie sprawy, iż są również inne niezwykle cenne i wartościowe produkty pszczele, po które warto sięgnąć o każdej porze roku. Do takiej kategorii zalicza się propolis, mleczko pszczele, wosk, czy pyłek pszczeli, który jest określany jako pierzga.

Pyłek pszczeli – Pyszności; foto: Canva

Pyłek to z pewnością niedoceniony, ale niezwykle wartościowy produkt. To nic innego, jak męskie nasiona kwiatów, zbierane przez pszczoły miodne. W „procesie produkcji” ulegają wymieszaniu z enzymami trawiennymi pszczół i nektarem. Pszczoły umieszczają pierzgę w komórkach plastra i następnie zasklepiają go woskiem. Od tego momentu, rozpoczyna się proces fermentacji beztlenowej, która zamienia ten produkt w pewnego rodzaju bombę witaminową.

Jakie adekwatności ma pierzga?

Skoro pyłek pszczeli to prawdziwa bomba witaminowa, to dobrze jest podkreślić to, kto powinien spożywać ten produkt i w jakich sytuacjach jest szczególnie pomocny. Okazuje się, iż pierzgę może spożywać każdy – nie tylko osoby, które są na diecie.

Pyłek pszczeli – Pyszności; foto: Canva

Pierzga zawiera w sobie dużą ilość białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Dlatego poleca się ją szczególnie:

  • dla osób, które borykają się z anemią;
  • w przypadku chorób układu nerwowego;
  • dla pacjentów, którzy cierpią na niedobór białka;
  • w celu wspierania płodności kobiet i mężczyzn;
  • dla osób, które mają podwyższony poziom cholesterolu;
  • aby poprawić pracę mózgu;
  • jako naturalny antybiotyk o działaniu przeciwwirusowym;
  • dla cierpiących na choroby układu krwionośnego;
  • na diecie odchudzającej.

Jak spożywać pierzgę?

Skoro już wiesz, czym jest pierzga i jakie ma adekwatności, to warto się zastanowić nad tym, jak powinno się ją spożywać, w jakiej postaci i z jakimi produktami.

Owsianka – Pyszności; Foto: Canva.com

Tu nie ma nic skomplikowanego. Można ją spożywać w praktycznie każdej postaci. Większość osób dosypuje ją do wody, koktajli, czy jogurtów. Miej jednak na uwadze, iż pyłek pszczeli jest dość twardy, dlatego dobrze jest odpowiednio ją zmiękczyć przed spożyciem. Zaleca się ją namaczać przez kilka godzin.

Niezwykle popularną formą, w jakiej spożywa się pierzgę, jest również napój, który przyczynia się do wzmocnienia twojej odporności.

Masz ochotę na coś słodkiego? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na czekoladowe trufle z Nutellą i wiórkami kokosowymi:

Idź do oryginalnego materiału