Lwowski kapuśniak na słodko – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- ok. 1 kg białej kapusty,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g cebuli,
- 100 g korzenia pietruszki,
- 500 g mięsistych pomidorów,
- 100 g rodzynek,
- 3 łyżki połówek migdałów bez skórki,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki ziaren kminku,
- szczypta cynamonu,
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu,
- 1 łyżka powideł śliwkowych,
- sól.
Czytaj także:
Domowe kimchi z młodej kapusty. Prosty przepis na pikantną kiszonkę od MasterChefa
Dominika Wójciak to zwyciężczyni 3. edycji programu „MasterChef”. Laureatka kulinarnego show jest także autorką książek i promotorką kuchni roślinnej. W publikacji „Warzywo.100 sposobów na jarzynę”…
Anna Daniluk
Jak zrobić kapuśniak na słodko?
Przygotowanie:
- Do garnka wlać olej i rozgrzać. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, kminek i startą na dużych oczkach pietruszkę. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.
- Dodać pokrojone w kostkę pomidory, czosnek w plasterkach, rodzynki i sporą szczyptę soli. Dusić przez około 3 minuty.
- Dodać poszatkowaną kapustę, cynamon, powidła i 1 1/2 l wody. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu przez około 40 minut.
- Dodać migdały teraz lub bezpośrednio na talerzu. Można użyć również płatków migdałowych.
Czytaj także:Kisiel owsiany na śniadanie. Odkryj przepis z kresów wschodnich. Dawniej podawano go ze skwarkami
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Marginesy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: