Lwowski kapuśniak na słodko. Wypróbuj regionalny przepis na zupę pełną warzyw. Intrygujące danie z białej kapusty

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: materiały prasowe Wydawnictwo Marginesy/Paweł Ochman


Słodki kapuśniak to danie pochodzące z kuchni polskich Żydów. W zaskakujący sposób potrawa łączy rodzynki, migdały i smak świeżej kapusty. Zupa zakwaszana była dodatkiem pomidorów, a słodyczy dodawały powidła śliwkowe. Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia kresowa” Pawła Ochmana. Odkryj przepis na lwowski kapuśniak na słodko.

Lwowski kapuśniak na słodko – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • ok. 1 kg białej kapusty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g cebuli,
  • 100 g korzenia pietruszki,
  • 500 g mięsistych pomidorów,
  • 100 g rodzynek,
  • 3 łyżki połówek migdałów bez skórki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminku,
  • szczypta cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu,
  • 1 łyżka powideł śliwkowych,
  • sól.

Czytaj także:

Domowe kimchi z młodej kapusty. Prosty przepis na pikantną kiszonkę od MasterChefa

Dominika Wójciak to zwyciężczyni 3. edycji programu „MasterChef”. Laureatka kulinarnego show jest także autorką książek i promotorką kuchni roślinnej. W publikacji „Warzywo.100 sposobów na jarzynę”…

Anna Daniluk

Jak zrobić kapuśniak na słodko?

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlać olej i rozgrzać. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, kminek i startą na dużych oczkach pietruszkę. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.
  2. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, czosnek w plasterkach, rodzynki i sporą szczyptę soli. Dusić przez około 3 minuty.
  3. Dodać poszatkowaną kapustę, cynamon, powidła i 1 1/2 l wody. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu przez około 40 minut.
  4. Dodać migdały teraz lub bezpośrednio na talerzu. Można użyć również płatków migdałowych.

Czytaj także:Kisiel owsiany na śniadanie. Odkryj przepis z kresów wschodnich. Dawniej podawano go ze skwarkami

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Marginesy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału