Lubuskie wina w komentarzu Macieja Nowickiego. Degustacje i prezentacje na Przystanku Winobranie

wzielonej.pl 2 dni temu

Eksplozja smaków, wino z pomarańczy i musujące bestsellery. Za nami inauguracyjna winobraniowa degustacja komentowana w Sali Szeptów. To była prezentacja kilku propozycji na najbliższy tydzień, a wśród nich jedno z win winobraniowych.

„Piątkowy biforek, czyli jakich win szukać na tegorocznym Winobraniu?” – tak zatytuowano pierwsze spotkanie w Sali Szeptów gdzie zebrało się spore grono tych ciekawych i tych już bardziej zaznajomionych z lubuską sztuką winiarstwa, którzy przyszli po coś zupełnie nowego. Degustację uzupełniał komentarz dobrze znanego widowni specjalisty w tej branży. Maciej Nowicki na “dzień dobry” przygotował rozmaity repertuar.

Mamy też taki plan, żeby trochę zaskakiwać tych, którzy odwiedzą Salę Szeptów, gdzie wszystkie te degustacje komentowane się odbywają. Tych styli win, które można znaleźć w lubuskim winiarstwie i w domkach winiarskich w samym miasteczku winiarskim w czasie Winobrania jest na prawdę bardzo dużo. Od win musujących, przez wina białe, czerwone, dojrzewające w beczkach, niedojrzewające w beczkach, wina słodkie, różne style. Myślę, iż te najbardziej szalone, czyli wina pomarańczowe, wina macerowana na skórkach, to są właśnie te, które zwykle też wywołują najwięcej emocji i dyskusji przy stolikach, ale myślę, iż przynajmniej jednego warto spróbować w życiu

Maciej Nowicki jest dziennikarzem, który pisze dla magazynu Ferment Mag. Jego specjalnością są właśnie wina. O tych lubuskich będzie sporo mówił podczas Winobrania 2025 nie tylko podczas degustacji komentowanych. Sporą dawkę informacji o winach lubuskich przedstawi w naszym studiu telewizyjnym Przystanek Winobranie.

Jeszcze nigdy z żadnym winiarzem nie rozmawiałem na przystanku. Już jestem podekscytowany tymi możliwościami, żeby sobie usiąść na ławeczce pod tą wiatą i porozmawiać. Bardzo mnie to cieszy. No a będziemy rozmawiać jak zawsze o różnych tematach. Mamy zawsze debiutantów w czasie winobrania i w tym roku też tych winnic nowych nie brakuje. Zawsze gadamy o tym też winobraniu na żywo, które już się rozpoczęło. Wiele winnic zaczęło zbierać pierwsze odmiany winorośli. Będziemy dyskutować o tym, jakie wina odwiedzający winobranie pytają, co się zmienia, jakie trendy zauważyli w samym winiarskim, no i co się w lubuskiej produkcji wina wydarzy w najbliższym czasie. O tym wszystkim będziemy gadać aż do soboty

Nasz program do obejrzenia codziennie do soboty 13. września od 16:00-20:00. Degustacji komentowanych w Sali Szeptów będzie łącznie 10. Poniżej cały program i najważniejsze informacje dotyczące degustacji organizowanych przez Fundację Tłocznia.

SOBOTA, 6 września

  • 14.00 – degustacja komentowana „Sprawdzamy nowe wina – po raz pierwszy, czyli przegląd tegorocznych nowości od lubuskich winiarzy”, prowadzi Maciej Nowicki (Ferment), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul Sowińskiego 3, przedsprzedaż 119 zł, od 5.09 – 139 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl
  • 18.00 – degustacja komentowana „Sprawdzamy nowe wina – po raz drugi, czyli przegląd tegorocznych nowości od lubuskich winiarzy”, prowadzi Maciej Nowicki (Ferment), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul Sowińskiego 3, przedsprzedaż 119 zł, od 5.09 – 139 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl

NIEDZIELA, 7 września

  • 13.00 – degustacja komentowana „Lubuskie wina i enoturystyka, czyli jakich winiarzy odwiedzić i zostać na dłużej?”, prowadzi Katarzyna Korzeń (Enoportal), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul Sowińskiego 3, przedsprzedaż 99 zł, od 5.09 – 119 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl

PONIEDZIAŁEK, 8 września

  • 19.00 – degustacja komentowana „Od saturacji po metodę tradycyjną, czyli lubuskie wina musujące w różnych wersjach”, prowadzi Maciej Nowicki (Ferment), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul Sowińskiego 3, przedsprzedaż 99 zł, od 5.09 – 119 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl

WTOREK, 9 września

  • 19.00 – degustacja komentowana „Wiele twarzy lubuskiego, czyli od win musujących po słodkie na przykładach praktycznych”, prowadzi Maciej Nowicki (Ferment), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul Sowińskiego 3, przedsprzedaż 99 zł, od 5.09 – 119 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl

ŚRODA, 10 września

  • 19.00 – degustacja komentowana „Gdzie nie spojrzysz – wino! Czyli o lubuskich winiarzach z różnych części regionu”, prowadzi Maciej Nowicki (Ferment), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul. Sowińskiego 3, przedsprzedaż 99 zł, od 5.09 – 119 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl

CZWARTEK, 11 września

  • 19.00 – Gala Lubuskiego Wina 2025”, prowadzą Maciej Nowicki (Ferment) i Mariusz Kapczyński (Vinisfera), Palmiarnia Zielonogórska, ul. Wrocławska 12A, bilety 180 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl oraz w Palmiarni

PIĄTEK, 12 września

  • 18.30 – degustacja komentowana „Pojedynek na lubuskie bąble”, czyli o głosy dla swoich faworytów walczą Maciej Nowicki (Ferment) i Mariusz Kapczyński (Vinisfera), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul Sowińskiego 3, przedsprzedaż 119 zł, od 5.09 – 139 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl

SOBOTA, 13 września

  • 15.00 – degustacja komentowana „Medalowe lubuskie, czyli przegląd win nagrodzonych w tegorocznych konkursach winiarskich. Część 1”, prowadzi Maciej Nowicki (Ferment), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul Sowińskiego 3, przedsprzedaż 119 zł, od 5.09 – 139 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl
  • 19.00 – degustacja komentowana „Medalowe lubuskie, czyli przegląd win nagrodzonych w tegorocznych konkursach winiarskich. Część 2”, prowadzi Michał Sobieszuk (Radio Polskie Wino), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul Sowińskiego 3, przedsprzedaż 119 zł, od 5.09 – 139 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl
Idź do oryginalnego materiału