Eksplozja smaków, wino z pomarańczy i musujące bestsellery. Za nami inauguracyjna winobraniowa degustacja komentowana w Sali Szeptów. To była prezentacja kilku propozycji na najbliższy tydzień, a wśród nich jedno z win winobraniowych.
– „Piątkowy biforek, czyli jakich win szukać na tegorocznym Winobraniu?” – tak zatytuowano pierwsze spotkanie w Sali Szeptów gdzie zebrało się spore grono tych ciekawych i tych już bardziej zaznajomionych z lubuską sztuką winiarstwa, którzy przyszli po coś zupełnie nowego. Degustację uzupełniał komentarz dobrze znanego widowni specjalisty w tej branży. Maciej Nowicki na “dzień dobry” przygotował rozmaity repertuar.
Maciej Nowicki jest dziennikarzem, który pisze dla magazynu Ferment Mag. Jego specjalnością są właśnie wina. O tych lubuskich będzie sporo mówił podczas Winobrania 2025 nie tylko podczas degustacji komentowanych. Sporą dawkę informacji o winach lubuskich przedstawi w naszym studiu telewizyjnym Przystanek Winobranie.
Nasz program do obejrzenia codziennie do soboty 13. września od 16:00-20:00. Degustacji komentowanych w Sali Szeptów będzie łącznie 10. Poniżej cały program i najważniejsze informacje dotyczące degustacji organizowanych przez Fundację Tłocznia.
SOBOTA, 6 września
- 14.00 – degustacja komentowana „Sprawdzamy nowe wina – po raz pierwszy, czyli przegląd tegorocznych nowości od lubuskich winiarzy”, prowadzi Maciej Nowicki (Ferment), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul Sowińskiego 3, przedsprzedaż 119 zł, od 5.09 – 139 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl
- 18.00 – degustacja komentowana „Sprawdzamy nowe wina – po raz drugi, czyli przegląd tegorocznych nowości od lubuskich winiarzy”, prowadzi Maciej Nowicki (Ferment), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul Sowińskiego 3, przedsprzedaż 119 zł, od 5.09 – 139 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl
NIEDZIELA, 7 września
- 13.00 – degustacja komentowana „Lubuskie wina i enoturystyka, czyli jakich winiarzy odwiedzić i zostać na dłużej?”, prowadzi Katarzyna Korzeń (Enoportal), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul Sowińskiego 3, przedsprzedaż 99 zł, od 5.09 – 119 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl
PONIEDZIAŁEK, 8 września
- 19.00 – degustacja komentowana „Od saturacji po metodę tradycyjną, czyli lubuskie wina musujące w różnych wersjach”, prowadzi Maciej Nowicki (Ferment), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul Sowińskiego 3, przedsprzedaż 99 zł, od 5.09 – 119 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl
WTOREK, 9 września
- 19.00 – degustacja komentowana „Wiele twarzy lubuskiego, czyli od win musujących po słodkie na przykładach praktycznych”, prowadzi Maciej Nowicki (Ferment), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul Sowińskiego 3, przedsprzedaż 99 zł, od 5.09 – 119 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl
ŚRODA, 10 września
- 19.00 – degustacja komentowana „Gdzie nie spojrzysz – wino! Czyli o lubuskich winiarzach z różnych części regionu”, prowadzi Maciej Nowicki (Ferment), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul. Sowińskiego 3, przedsprzedaż 99 zł, od 5.09 – 119 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl
CZWARTEK, 11 września
- 19.00 – Gala Lubuskiego Wina 2025”, prowadzą Maciej Nowicki (Ferment) i Mariusz Kapczyński (Vinisfera), Palmiarnia Zielonogórska, ul. Wrocławska 12A, bilety 180 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl oraz w Palmiarni
PIĄTEK, 12 września
- 18.30 – degustacja komentowana „Pojedynek na lubuskie bąble”, czyli o głosy dla swoich faworytów walczą Maciej Nowicki (Ferment) i Mariusz Kapczyński (Vinisfera), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul Sowińskiego 3, przedsprzedaż 119 zł, od 5.09 – 139 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl
SOBOTA, 13 września
- 15.00 – degustacja komentowana „Medalowe lubuskie, czyli przegląd win nagrodzonych w tegorocznych konkursach winiarskich. Część 1”, prowadzi Maciej Nowicki (Ferment), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul Sowińskiego 3, przedsprzedaż 119 zł, od 5.09 – 139 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl
- 19.00 – degustacja komentowana „Medalowe lubuskie, czyli przegląd win nagrodzonych w tegorocznych konkursach winiarskich. Część 2”, prowadzi Michał Sobieszuk (Radio Polskie Wino), piwnica winiarska Sala Szeptów, ul Sowińskiego 3, przedsprzedaż 119 zł, od 5.09 – 139 zł, liczba miejsc ograniczona, www.abilet.pl