Julia Guzenda i Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi po raz kolejny udowodnili, iż pasja, talent i ciężka praca to przepis na sukces. Podczas targów Horeca w Krakowie reprezentanci Łodzi obronili tytuł mistrzowski w prestiżowym konkursie Trophée Mille Poland 2025!
To właśnie tam, 7 listopada, młodzi kucharze ponownie stanęli do rywalizacji z najlepszymi zespołami z całej Polski. Stawką było zwycięstwo w konkursie, który na stałe wpisał się w kalendarz najważniejszych wydarzeń dla adeptów sztuki kulinarnej w kraju.
Konkurs słynnego kucharza
Jak podaje biuro prasowe Trophée Mille Poland, Trophée Mille to polska edycja międzynarodowego konkursu stworzonego przez słynnego szefa kuchni Philippe’a Mille’a, zdobywcę dwóch gwiazdek Michelin. Celem przedsięwzięcia jest promowanie młodych talentów, rozwijanie ich umiejętności oraz budowanie mostów między szkołami gastronomicznymi a zawodowym światem kulinariów.
W tegorocznej edycji uczestniczyły najlepsze szkoły gastronomiczne z całego kraju. Zadanie konkursowe składało się z dwóch części - wytrawnej i cukierniczej. Każdy zespół miał do przygotowania dwa dania w ośmiu porcjach: danie główne oraz deser.
W części wytrawnej uczestnicy musieli zaprezentować autorską interpretację dania głównego na bazie fileta z kaczki bez skóry Krakauerland Duda Foodservice, z wykorzystaniem dowolnych leśnych grzybów oraz regionalnego produktu z rodzinnych stron.
W części cukierniczej obowiązkowym elementem był deser inspirowany kawą Lavazza, wzbogacony owocem cytrusowym i ciastem kruchym.
Przed laureatami kolejne wyzwanie. Już niedługo polecą do Reims we Francji, gdzie będą reprezentować Polskę w międzynarodowym finale Trophée Mille, rywalizując z najlepszymi zespołami z całego świata.
https://tulodz.pl/wiadomosci-lodz/port-lodz-nowosc-w-centrum-handlowym-to-znana-mara-odziezowa/muOYhD6H0KMUuwoUPfGc









