Lubuski sanepid kontroluje tzw. małe gastronomie, gdzie produkowane są lody. Ten wyrób cieszy się latem oczywistą popularnością, ale przygotowanie lub przechowywanie go w nieodpowiednich warunkach sanitarnych może skutkować zatruciem pokarmowym.
– Pojawiły się także bezobsługowe automaty do wydawania lodów, które też podlegają naszej kontroli – informuje Dorota Konaszczuk, Wojewódzki Państwowy Inspektor Sanitarny w Gorzowie.
Lody kilkakrotnie rozmrażane i zamrażane mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Poznać je można po zdeformowanym kształcie lub popękanej polewie.


![Jak przedłużyć świeżość masła? Proste triki, które działają naprawdę długo! [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2025/12/c42ef289-4fec-4acb-a0aa-5ddb4ea643c2-1.jpg)





![To dlatego makowiec pęka i wysycha. Oto, jak temu zapobiec [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2020/11/Makowiec.jpg)







