Rośnie liczba lodówek społecznych ustawianych w miastach i mniejszych miejscowościach, z czego nie tylko po świętach korzystają potrzebujący. O zaletach rozwiązania, które pozwala znacznie ograniczyć marnowanie żywności, rozmawialiśmy z dyrektorem opolskiego oddziału PCK Dawidem Drożdżem.
Jak co roku po świętach Bożego Narodzenia wraca problem nadmiaru przygotowanych potraw, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić. Bardzo rozsądnym pomysłem może być pozostawienie takiej żywności w lodówkach społecznych, ustawianych już nie tylko w dużych miastach, ale też w mniejszych miejscowościach.- Coraz więcej żywności trafia do społecznych lodówek i jest ona wykorzystywana przez potrzebujących, a takie miejsca zdecydowanie spełniają swoją rolę - nie miał wątpliwości w Porannej Rozmowie Radia Opole dyrektor opolskiego oddziału PCK Dawid Drożdż, odnosząc się do tego, jak radzić sobie z nadmiarem jedzenia po świętach. - Jest z tym zawsze problem. Mieliśmy tyle nie jeść, mieliśmy pofolgować, może niepotrzebnie tyle dań przygotowanych, ale tutaj chyba tak co roku łamiemy tę obietnicę, iż tym razem będzie inaczej - mówił yrektor opolskiego oddziału Polskiego Czerwonego Krzyża Dawid Drożdż.PCK…Lodówki społeczne pomagają potrzebującym. Po świętach są częściej odwiedzane
radio.opole.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Lodówka społeczna przy ul. Hubala [fot. Sławomir Mielnik]
- Strona główna
- Kuchnia
- Lodówki społeczne pomagają potrzebującym. Po świętach są częściej odwiedzane
Powiązane
Polecane
Szkolenie dla społecznych edukatorów cukrzycy
15 godzin temu
Pobiegnij i „Policz się z cukrzycą”
16 godzin temu
W Tatrach rekord frekwencji i problem z nieczystościami
19 godzin temu
Czy płyn chłodniczy jest szkodliwy dla ludzi?
20 godzin temu