Litwa. Produkty lekko po terminie będą zdatne do sprzedaży

angora24.pl 5 miesięcy temu

Nowelizacja prawa określa, jakie to produkty oraz jak należy je oznaczyć. Okazuje się jednak, iż zmiana, która miała w teorii zapobiec marnowaniu żywności, nie została przyjęta z entuzjazmem ani przez kupujących, ani przez sieci handlowe.

Produkt żywnościowy, oznaczony jako „Najlepiej spożyć przed”, po upływie tego terminu pozostaje bezpieczny dla zdrowia, może się jednak nieco zmienić jego smak czy konsystencja. Taka żywność, czyli na przykład makarony, mąka, płatki zbożowe, kawa, herbata czy olej, mogą od początku tego roku przez cały czas pozostawać w sprzedaży w litewskich sklepach. Aby jednak tak się stało, muszą być w oryginalnym, nieuszkodzonym opakowaniu producenta. Opakowanie należy oznaczyć informacją, iż żywność osiągnęła minimalną trwałość – oznaczenie to nie może przykrywać podanej przez producenta daty przydatności.

Chociaż nie jest to narzucone, zaleca się, aby sieci handlowe wyznaczyły oddzielne półki lub regały na tę żywność. Większość tego typu produktów można sprzedawać jeszcze przez 45 dni od wygaśnięcia minimalnej trwałości – wyjątkiem jest pieczywo, które można sprzedawać maksymalnie dwa dni dłużej, oraz produkty zawierające mięso, które na półkach mogą pozostać najwyżej 10 dni kalendarzowych więcej. Niedozwolona z kolei jest taka sprzedaż suplementów diety, żywności specjalnego przeznaczenia oraz jedzenia dla niemowląt.

Aušrinė Armonaitė, litewska minister gospodarki i innowacji, motywowała wprowadzenie nowelizacji prawa tym, iż Litwini marnują bardzo dużo żywności (140 kg rocznie na osobę). Żywność jest wyrzucana do koszy nie tylko w domach, ale też przez sieci handlowe, restauracje czy firmy produkcyjne. Okazuje się jednak, iż klienci obawiają się zakupu takiego jedzenia, szczególnie jeżeli nie zmusza ich do tego sytuacja finansowa, tym bardziej iż nie jest jasne, kto poniósłby odpowiedzialność w przypadku wystąpienia u kupujących problemów zdrowotnych.

Idź do oryginalnego materiału