Likier słony karmel

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Uwielbiam likier słony karmel, który wyśmienicie pobudza kubki smakowe. Przełamanie słodkiego i słonego smaku jest genialne, a przy tym nie jest za mocny. Sól doskonale wydobywa słodycz z karmelu. Zastanawiasz się jak wykonać pyszny likier? Wystarczą zaledwie 4 składniki, które totalnie Cię zaskoczą. Zobacz jak w prosty sposób zrobić słodko karmelowy likier.

Mój domowy likier słony karmel zrobił ostatnio prawdziwą furorę przy gościnnym stole. Większość zna smak słonego karmelu ze sklepu. Jest dobry, ale domowy likier jest nieziemsko pyszny. Wszystko za sprawą optymalnego dobrania składników i nie dużej, bo zaledwie 16 % mocy. Zatem możemy bezpiecznie degustować się smakiem słonego karmelu.

Pewnie myślisz, iż trudno jest uzyskać ten oszałamiający smak. Nic bardziej mylnego. W zaledwie kilkanaście minut z 4 składników zrobisz super likier. jeżeli chcesz poczuć nieziemskie przełamanie słodkiego i słonego smaku, to zapraszam po sprawdzony przepis.

Likier słony karmel – składniki.

Kaloryczność: 125 kcal w 50 ml likieru. Szklanka to pojemność 250 ml. Zawartość alkoholu około 16 %.

  • puszka masy kajmakowej (u mnie 510 g)
  • 500 ml wódki
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 0,5 – 1,5 łyżeczki soli (proszę dodawać stopniowo i wyczuć swój smak)

Sposób wykonania likieru słony karmel.

Do przygotowania likieru słony karmel potrzebować będziemy: rondelek i blender. Zaopatrz się także w butelki do rozlania likieru :-).

1. Rozpuszczam karmel. Do rondelka przekładam masę kajmakową i mieszając, podgrzewam na małym ogniu, aż będzie płynna.

2. Dodaję śmietankę. Do płynnego karmelu wlewam stopniowo śmietankę i mieszam przez około 2 minuty, aż powstanie jednolita masa. Zdejmuję z ognia i odstawiam do ostudzenia.

3. Dodaję alkohol. Do ostudzonej masy karmelowo śmietankowej wlewam stopniowo wódkę i miksuję dzięki blendera.

4. Próbuję smaki. Dodaję pół łyżeczki soli, miksuję i próbuje smak. Czynność powtarzam, aż słoność będzie dla mnie idealna. Sprawdzam także moc alkoholu. jeżeli jest za słaby, to dolewam wódki lub spirytusu. jeżeli jest za mocny, to dodaję śmietanki, lub mleka UHT. Likier ma umiarkowanie małą moc i taka według mnie idealnie pasuje do degustacji.

5. Butelkuję. Gotowy likier rozlewam do butelek. Likier słony karmel przechowuję w barku lub szafce kuchennej. Trunek na bazie alkoholu i soli ma minimum kilku miesięczny termin do spożycia.

Do degustacji gotowy jest zaraz po zrobieniu, ale lepiej poczekać minimum 1 dobę, aż smaki się przegryzą. Przed rozlaniem do kieliszków, trzeba oczywiście wstrząsnąć butelką.

Likier kokosowy – domowe malibu


Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału