Rosół to hit polskiej kuchni, ale jego wartość zdrowotna może być różna w zależności od wybranych składników. Eksperci podkreślają, iż wybór mięsa do tego tradycyjnego dania powinien być przemyślany, szczególnie w kontekście wpływu na zdrowie. Chociaż kurczak i wołowina są powszechnie uznawane za podstawę do przygotowania smacznego i przystępnego cenowo rosołu, słowa znanej restauratorki Magdy Gessler, która określiła kurczaka mianem "hormonu", zmuszają do zastanowienia. Badania naukowe wskazują, iż spożywanie mięsa drobiowego, w którym znajdują się antybiotyki i hormony wzrostu, może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Tradycyjny rosół wiejski może zawierać tzw. piątą ćwiartkę, czyli podroby. Jednak te części tuszy są potencjalnym źródłem toksyn, w tym pasożytów i nadmiaru hormonów. Ich dodatek do zupy nie tylko niesie ryzyko dla zdrowia, ale również może wpłynąć na zmniejszenie klarowności wywaru. Aby zapewnić sobie zdrowy i pożywny posiłek, warto zdecydować się na czerwone mięso bogate w kolagen, najlepiej z kością. Staropolskie przepisy często polecają dodanie kaczki, która nadaje bulionowi głęboki, ciemny kolor. Nie należy równi
Lepiej nie dodawaj tego mięsa do rosołu. To kwestia zdrowia
wdi24.pl 2 miesięcy temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Lepiej nie dodawaj tego mięsa do rosołu. To kwestia zdrowia
Powiązane
Co najbardziej lubisz w świętach?
5 godzin temu
"Poważny kryzys" w branży. Tysiące wakatów
6 godzin temu
We Włoszech brakuje piekarzy pizzy. 20 tys. wakatów
6 godzin temu
Czy można sprzedawać jedzenie na ulicy?
7 godzin temu
Polecane
Zatrucie czadem w piekarni. Są poszkodowani
5 godzin temu
Pilotaż stopy cukrzycowej przedłużony o rok
11 godzin temu