Lepiej nie dodawaj tego mięsa do rosołu. To kwestia zdrowia

wdi24.pl 2 miesięcy temu

Rosół to hit polskiej kuchni, ale jego wartość zdrowotna może być różna w zależności od wybranych składników. Eksperci podkreślają, iż wybór mięsa do tego tradycyjnego dania powinien być przemyślany, szczególnie w kontekście wpływu na zdrowie. Chociaż kurczak i wołowina są powszechnie uznawane za podstawę do przygotowania smacznego i przystępnego cenowo rosołu, słowa znanej restauratorki Magdy Gessler, która określiła kurczaka mianem "hormonu", zmuszają do zastanowienia. Badania naukowe wskazują, iż spożywanie mięsa drobiowego, w którym znajdują się antybiotyki i hormony wzrostu, może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Tradycyjny rosół wiejski może zawierać tzw. piątą ćwiartkę, czyli podroby. Jednak te części tuszy są potencjalnym źródłem toksyn, w tym pasożytów i nadmiaru hormonów. Ich dodatek do zupy nie tylko niesie ryzyko dla zdrowia, ale również może wpłynąć na zmniejszenie klarowności wywaru. Aby zapewnić sobie zdrowy i pożywny posiłek, warto zdecydować się na czerwone mięso bogate w kolagen, najlepiej z kością. Staropolskie przepisy często polecają dodanie kaczki, która nadaje bulionowi głęboki, ciemny kolor. Nie należy równi

Idź do oryginalnego materiału