Lekki deser na letnie popołudnie? Ciasto z galaretką rządzi od czerwca do sierpnia

g.pl 6 godzin temu
Ciasto z galaretką i owocami to idealny deser na upalne dni. Przygotujesz je bardzo szybko, a przy tym jest ono lekkie i pyszne. W sam raz na popołudniowe spotkanie w gronie bliskich.
Ciasto z galaretką bez pieczenia to dobry wybór na letni deser. Przygotowując je, nie musimy spędzać w kuchni wielu godzin, aby cieszyć się przepysznymi łakociami. W artykule znajdziesz trzy przepisy na ciasto z truskawkami i galaretką bez pieczenia, letni placek z jabłkami i galaretką, a także smakowity deser z budyniem.


REKLAMA


Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze


Szybkie ciasto z truskawkami i galaretką - mamy przepis pani Joli!
Ciasta z truskawkami i galaretką doskonale komponuje się z letnią aurą. Pani Jola to kulinarna blogerka, która zdobyła sławę i uznanie dzięki swoim sprawdzonym przepisom. Poniżej receptura na szybkie ciasto z truskawkami i galaretką autorstwa pani Joli.
Ciasto bez pieczenia z galaretką:
Składniki na pierwszą warstwę:


1 paczka herbatników (można dodać inny rodzaj ciastek);
1 łyżka kakao;
2 łyżki masła.


Składniki na drugą warstwę:


3 serki homogenizowane o smaku waniliowym lub śmietankowym;
1 galaretka cytrynowa;
1 galaretka agrestowa;
1 galaretka truskawkowa.


*możesz wybrać inne smaki galaretek
Składniki na trzecią warstwę:


2 galaretki truskawkowe;
500 g truskawek (lub innych owoców);
3-4 łyżki cukru pudru.


Wykonanie krok po kroku:


Przygotowania rozpocznij od pierwszej warstwy. Pokrusz bardzo dokładnie ciastka (możesz użyć blendera). Następnie dodaj 1 łyżkę kakao oraz 2 łyżki masła.
Teraz dobrze wymieszaj składniki na pierwszą warstwę. Wyłóż na tortownicę, która powinna mieć 24 cm średnicy. Całość przełóż do lodówki.
Zrób drugą warstwę ciasta. Owocowe galaretki rozpuść. Każdą w oddzielnej szklance lub miseczce.
Gdy cytrynowa galaretka zacznie tężeć, wymieszaj ją z serkiem homogenizowanym.
Dwie pozostałe galaretki pozostaw do zastygnięcia i pokrój w kostkę.
Galaretkę w kawałkach dodaj do serka homogenizowanego. Wymieszaj. Tak przygotowaną masę, przełóż na warstwę z ciasteczek i włóż całość ponownie do lodówki.
Wykonaj trzecią warstwę. Truskawki umyj, osusz, usuń z nich szypułki, a następnie je zmiksuj.
Galaretki rozpuść w połowie porcji wody. Do masy truskawkowej dodaj cztery łyżki cukru pudru oraz wlej delikatnie tężącą galaretkę. Całość dokładnie wymieszaj.
Tak przyrządzony mus, wylej na masę z serka.
Przygotowane ciasto przełóż do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Ciasto jest gotowe do podania.


Ciasto z jabłkami i galaretką pani Joli - "jabłecznik inaczej"
Jabłecznik bez pieczenia to także dobra opcja na upalne lato. Ciasto można posypać wiórkami kokosowymi, przez co jeszcze bardziej podkręcimy smak.


Jabłecznik bez pieczenia - prosty przepis:
Składniki:


1 kg jabłek;
2 galaretki cytrynowe (lub inne);
36 herbatników o smaku kakaowym (lub zwykłe herbatniki);
pół łyżeczki cynamonu;
1/2 l śmietany 36-procentowej;
2 galaretki o smaku agrestowym;
opcjonalnie: wiórki kokosowe.


Wykonanie:


Najpierw przygotuj jabłka. Obierz, pokrój, przełóż do rondelka i upraż.
Do tak przygotowanych jabłek dodaj galaretki cytrynowe oraz cynamon. Całość wymieszaj.
Dno blaszki wyłóż dokładnie 1/3 ciastek. Pod spód możesz położyć papier do pieczenia.
Na herbatnikach ułóż masę z jabłek.
Następnie ułóż kolejną warstwę ciastek, masę jabłkową i trzecią warstwę ciastek.
Rozpuść galaretki agrestowe w 1/2 l gorącej wody. Odstaw do wystudzenia.
W tym czasie ubij śmietankę.
Ubitą śmietankę połącz z galaretką i wyłóż na wierzch ciasta.
Ciasto odstaw na minimum 60 minut do lodówki.
Całość posyp wiórkami kokosowymi.


Ciasta z galaretką i budyniem - sposobem na udane popołudnie
Ciasto z galaretką i budyniem to połączenie lekkości i dobrego smaku. o ile szukasz interesującego przepisu na podwieczorek, to nie mogłeś trafić lepiej. Podpowiadamy, jak przygotować najlepszy deser pod słońcem. Oto i przepis:


Składniki na biszkopt:


4 duże jajka;
120 g cukru (można zastąpić innym słodzikiem);
1/3 szklanki mąki pszennej;
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
2-3 łyżki kakao;
1 łyżeczka proszku do pieczenia.


Składniki na masę budyniową:


1 l mleka;
3/4 szklanki cukru (można dodać mniej cukru);
1 opakowanie cukru waniliowego;
250 g masła;
1 szklanka mąki pszennej;
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru;
1 łyżka mąki ziemniaczanej;
1 duże jajko.


Składniki pozostałe:


2 galaretki truskawkowe (może być inny smak);
250-300 g truskawek (mogą być inne owoce);
czekolada.


Wykonanie:


Zacznij od przygotowania biszkoptu.
Oddziel żółtka od białek.
Ubij białka na sztywno.
Wsypuj partiami cukier, jednocześnie cały czas ubijając.
Dodawaj stopniowo żółtka.
Wymieszaj w oddzielnym naczyniu mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Tak przygotowane ciasto przelej do formy.
Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.
Przygotuj masę budyniową.
Odmierz około 1,5 szklanki mleka. Wlej je do miski.
Dodaj mąkę ziemniaczaną, pszenną, budyń oraz jajko.
Wszystko dokładnie połącz.
Resztę mleka zagotuj z masłem i cukrami.
Do gotującego się mleka, wlej masę budyniową. Całość starannie wymieszaj.
Mieszaj do czasu, aż wszystko się zagotuje.
Tak przygotowany budyń odstaw i ostudź.
Wszystkie galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw je do lekkiego stężenia.
Ostudzony biszkopt przekrój na pół.
Na dole rozsmaruj masę budyniową, ułóż pokrojone truskawki i zalej tężejącą galaretką.
Ułóż drugą część biszkoptu.
Posmaruj masą budyniową i posyp startą czekoladą.
Całość wstaw na kilka godzin do lodówki.
Ciasto jest gotowe do podania.


Zobacz też: Jak szybciej upiec warzywa? Ten trik pokochasz nie tylko na grillu!
Idź do oryginalnego materiału