Lekarka Dorota Cybulska podzieliła się niedawno swoimi wskazówkami dotyczącymi śniadań w czasie wakacji w hotelu. "Co jem na urlopie all inclusive, aby zadbać o moje zdrowie hormonalne? Dzisiaj prezentuję Wam edycję śniadaniową" - napisała na wstępie. "Duży wybór pokarmów daje wiele możliwości do kompozycji zdrowych, różnorodnych posiłków, musisz tylko znać kilka zasad" - zaznaczyła w tym samym poście.
REKLAMA
Zobacz wideo Ustroń lepszą wersję Zakopanego?
Jedzenie na urlopie all-inclusive. Jak odżywiać się zdrowo?
Jak zdradziła lekarka, warto takie posiłki zaczynać od białka. "Syci na długo, stabilizuje poziom glukozy i insuliny, zapobiega utracie masy mięśniowej, to z niego budowana jest część hormonów" - napisała w swoim poście na Instagramie.
Kolejny krok to warzywa. Lekarka radzi, by wybrać kilka różnych - dobrze sprawdza się zasada minimum trzy kolory warzyw na talerzu. "Są nie tylko bogatym źródłem witamin i minerałów, ale także błonnika, który wspiera prawidłową pracę twoich jelit" - poinformowała autorka wpisu.
Kawa? Pije ją dwie godziny po śniadaniu
Wiele osób w czasie śniadania sięga także po węglowodany. Lekarka radzi, by wybierać te złożone (to na przykład chleb pełnoziarnisty). "Staraj się zjeść na końcu posiłku" - zasugerowała. Natomiast jeżeli chodzi o napoje, autorka wpisu pije przed śniadaniem 1-2 szklanki letniej wody. "Zazwyczaj nie piję do posiłku - to wspomaga proces trawienia" - poinformowała.
I jak zaznaczyła lekarka, nie pije w czasie śniadania kawy. "Może upośledzać wchłanianie żelaza z posiłku. Dlatego ja piję ją około 2 godzin po śniadaniu" - pisze. Czy lubisz wakacje typu all-inclusive? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.