Lekarka pokazała, co je na all inclusive. "Kilka prostych zasad"

kobieta.gazeta.pl 17 godzin temu
Jedzenie na urlopie typu all-inclusive to temat, który wzbudza spore kontrowersje. Zdaniem niektórych zdrowe odżywianie na takich wyjazdach nie jest możliwe. Lekarka udowadnia jednak, iż czasami wystarczy trzymać się kilku reguł.
Lekarka Dorota Cybulska podzieliła się niedawno swoimi wskazówkami dotyczącymi śniadań w czasie wakacji w hotelu. "Co jem na urlopie all inclusive, aby zadbać o moje zdrowie hormonalne? Dzisiaj prezentuję Wam edycję śniadaniową" - napisała na wstępie. "Duży wybór pokarmów daje wiele możliwości do kompozycji zdrowych, różnorodnych posiłków, musisz tylko znać kilka zasad" - zaznaczyła w tym samym poście.


REKLAMA


Zobacz wideo Ustroń lepszą wersję Zakopanego?


Jedzenie na urlopie all-inclusive. Jak odżywiać się zdrowo?
Jak zdradziła lekarka, warto takie posiłki zaczynać od białka. "Syci na długo, stabilizuje poziom glukozy i insuliny, zapobiega utracie masy mięśniowej, to z niego budowana jest część hormonów" - napisała w swoim poście na Instagramie.
Kolejny krok to warzywa. Lekarka radzi, by wybrać kilka różnych - dobrze sprawdza się zasada minimum trzy kolory warzyw na talerzu. "Są nie tylko bogatym źródłem witamin i minerałów, ale także błonnika, który wspiera prawidłową pracę twoich jelit" - poinformowała autorka wpisu.


Kawa? Pije ją dwie godziny po śniadaniu
Wiele osób w czasie śniadania sięga także po węglowodany. Lekarka radzi, by wybierać te złożone (to na przykład chleb pełnoziarnisty). "Staraj się zjeść na końcu posiłku" - zasugerowała. Natomiast jeżeli chodzi o napoje, autorka wpisu pije przed śniadaniem 1-2 szklanki letniej wody. "Zazwyczaj nie piję do posiłku - to wspomaga proces trawienia" - poinformowała.


I jak zaznaczyła lekarka, nie pije w czasie śniadania kawy. "Może upośledzać wchłanianie żelaza z posiłku. Dlatego ja piję ją około 2 godzin po śniadaniu" - pisze. Czy lubisz wakacje typu all-inclusive? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.
Idź do oryginalnego materiału