Łamiesz szparagi przed gotowaniem? Zaraz zmienisz zdanie. "Pęka tam, gdzie mu wygodnie"

kobieta.gazeta.pl 6 godzin temu
W Polsce sezon na szparagi trwa od kwietnia do końca czerwca. Mają unikalny smak, więc z roku na rok zyskują na popularności. Gdy pojawiają się w sklepach, chcemy na maksa wykorzystać je w kuchni. Pozostaje jednak pytanie, czy je się końcówki szparagów?
Szparagi są cenione za walory smakowe, niską kaloryczność i lekkostrawność. Są bogate w błonnik oraz witaminy A, B, C, E, K. Nic dziwnego, iż z niecierpliwością wyczekujemy ich pojawienia się w sklepach i na straganach. Warzywa występują w trzech odmianach: zielona (ostrzejszy smak), biała (delikatniejszy, słodszy smak) oraz fioletowa (najsłodsza). Niestety wiele osób popełnia błąd podczas przygotowań.


REKLAMA


Zobacz wideo Finalistka MasterChefa przygotowała u nas szparagi. Po 10 minutach talerz był pusty


Czy główki szparagów są jadalne? Wiele osób nie zna odpowiedzi
Opowiedziała o tym kucharka i edukatorka kulinarna Jagna Niedzielska, która jest znana z promocji idei zero waste. Na swoim profilu na Instagramie umieściła filmik, w którym pokazała sprytny sposób na końcówki szparagów. - Łamiąc w ten sposób szparaga, tak naprawdę on pęka tam, gdzie mu wygodnie, a nie tyle, ile trzeba - powiedziała. Lepiej obrać końcówkę. Wystarczy 4-5 cm skórki od dołu. - Wtedy łatwiej wyczujecie, która część jest miękka, a która faktycznie do odcięcia - dodała ekspertka.


Mam już sporo lat doświadczenia z zielonymi szparagami i wiem 2 rzeczy. Naprawdę nie warto ich łamać i naprawdę warto je smażyć lub piec, zamiast gotować


- poinformowała w opisie posta. Je się więc główki (miękkie końcówki) szparagów, ale zdrewniałe części łodygi się usuwa.


Do czego wykorzystać końcówki szparagów? Nie muszą lądować w koszu
Warto zapamiętać patent Jagny, bo dzięki niemu nie pozbywasz się dobrej części warzywa i ucinasz tylko to, co konieczne. Zamiast łamać, przetnij łodygę nożem. Tak przygotowane szparagi wkładasz do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujesz maksymalnie 5 minut.


Nie chcesz wyrzucać końcówek? Spokojnie, wcale nie musisz! Możesz wykorzystać je w kuchni. Sprawdzą się do przygotowania aromatycznego bulionu, zupy lub sosu. Można je później zjeść z ryżem czy kaszą albo zmiksować z niewielką ilością śmietany i polać makaron. Drobno pokrojone resztki szparagów świetnie sprawdzą się też jako dodatek do zapiekanki albo farszu.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału