Chińczycy najczęściej podają ją na ciepło, jednak jej delikatny, lekko gorzkawy smak i przyjemna chrupkość czynią z niej znakomitą bazę do każdej sałatki. Kapusta pak choi, bo o niej mowa, jest też świetnym źródłem błonnika, antyoksydantów, cennych pierwiastków i witamin, zwłaszcza tak ważnej dla kondycji skóry witaminy A.
Ta lista zalet zdecydowanie przemawia za tym, żeby jedno z ukochanych warzyw Chińczyków włączyć do polskiej kuchni.
Chińska kapusta pak choi
Od kilku lat pak choi regularnie gości na naszych stoiskach warzywniczych, wciąż jednak wiele osób patrzy na tę kapustę nieufnie. Nie zrobi się z niej bigosu, nie nadaje się do kiszenia, więc czy to aby na pewno kapusta?
Zdecydowanie tak. Kapusta pak choi, czyli dosłownie kapusta chińska lub z łaciny brassica rapa, to kuzynka kapusty pekińskiej, która od lat gości na naszych stołach. Podobnie jak ona pak choi nie ma klasycznej kapuścianej główki, a mięsiste łodygi, z których wyrastają rozetowe liście. Do jedzenia nadają się wszystkie części warzywa, jednak jego najcenniejszą częścią są mięsiste łodygi, cenione zarówno za chrupkość, jak i charakterystyczny smak.
Właściwości pak choi
Brassica rapa to prawdziwy przysmak nie tylko w chinach, ale w wielu orientalnych kuchniach. Warzywo to ma jednak nie tylko walory kulinarne, ale jest też bardzo zdrowe. To niskokaloryczne warzywo to prawdziwa składnica cennych substancji odżywczych. Znajdziemy w nim wapń m.in. magnez, potas, żelazo czy wapń. To także świetne źródło przeciwutleniaczy spowalniających procesy starzenia się organizmu. Kapusta chińska jest też prawdziwą bombą witaminową. Zawiera witaminę K, witaminy z grupy B, a także sporą dawkę witaminy C. Przede wszystkim jednak jest bogata w witaminę A, jedną z witamin młodości.
Pak choi jest doskonałą propozycją dla osób na diecie. Samo warzywo jest niskokaloryczne, a dodatkowo jest bardzo bogate w przyspieszający metabolizm błonnik. Jak widać powodów, by sięgać po chińską kapustę, nie brakuje.
Kupujemy – gotujemy
Najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe są młode okazy pak choi. Im mniejsza kapusta, tym lepsza. Ma delikatniejszy smak i przyjemniejszą konsystencję. Przerośnięte warzywa mogą mieć łykowate łodygi i nieprzyjemnie gorzki aromat. Zwracajmy też uwagę na jędrność trzonów i liści. Najlepiej by kapusta była maksymalnie zwarta, a na liściach nie było żadnych przebarwień. Jest to szczególnie ważne, jeżeli planujemy jeść pak choi na surowo np. w formie sałatki.
Ukochane warzywo mieszkańców Chin można też jednak serwować na ciepło — zwykle tak podawana jest w Azji. Kapusta chińska jest bardzo uniwersalną rośliną i znajduje w kuchni wiele zastosowań.
Pyszności – Fot. Getty Images
Kapusta pak choi w kuchni
Najprostszym sposobem wykorzystania kapusty chińskiej w kuchni, jest przygotowanie z niej sałatki. W tym celu wystarczy tylko oddzielić liście, dokładnie umyć i osuszyć, a następnie pociąć lub porwać je na mniejsze części. Następnie dodajemy ulubione składniki, sos i gotowe. Pak choi możemy stosować jako jedyną zieleninę w naszym daniu lub łączyć z innymi liśćmi (np. rukolą, szpinakiem, roszponką, innymi gatunkami kapusty) i wykorzystywać do adekwatnie każdej sałatki. Jednak ze względu na charakterystyczny, lekko gorzki smak chińskiej kapusty, świetnie komponuje się ona z orzechami i wyrazistymi serami.
Innym prostym i bardzo smacznym przepisem na pak choi, jest usmażenie lub uduszenie jej na patelni. Aby podkreślić jej orientalny charakter, warto przygotować ją z czosnkiem, ostrą papryką, imbirem i miodem i posypać prażonymi orzachami lub pestkami słonecznika. Przygotowanie tego dania naprawdę nie jest trudne i wymaga dosłownie kilku minut. Wystarczy dobrze umyć i osuszyć warzywa, a następnie przekroić je wzdłuż. Na rozgrzanej patelni należy lekko podsmażyć drobno posiekane przyprawy (czosnek, imbir i papryczkę), następnie dodać odrobię miodu i ułożyć na patelni połówki kapusty. jeżeli chcemy, żeby warzywo zachowało pełną kruchość i sprężystość, wystarczy, iż lekko podsmażymy je z obu stron. jeżeli wolimy by liście i łodygi zmiękły, zmniejszamy ogień, chwilę podsmażamy, a adekwatnie podduszamy kapustę pak choi na patelni. Wykańczamy uprażonymi orzechami lub słonecznikiem.
Kolejnym, równie prostym sposobem przygotowania duszonej lub smażonej kapusty chińskiej jest zastąpienie ostrych przypraw sosem sojowym i podanie jej z sezamem.
Obie wersje możemy podać je jako dodatek do obiadu albo jako osobne dania np. z grzankami.
Autor: Magda Bukowska
<strong>A co powiesz na zapiekane ćwiartki ziemniaków z mięsem mielonym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:</strong>