W warsztatach kulinarnych wzięli udział uczniowie klasy drugiej i trzeciej ze Szkoły Podstawowej im. Jana Kochanowskiego w Łaszczówce wraz z opiekunami oraz wójt gminy Tomaszów Lubelski Marzena Czubaj-Gancarz. Zajęcia poprowadziły panie z Ludowego Zespołu Śpiewaczego „Jezioranki” z Jezierni oraz Koła Gospodyń Wiejskich z Jezierni, które z pasją przekazywały najmłodszym wiedzę o dawnych zwyczajach i obrzędach polskiej wsi.PRZECZYTAJ TEŻ: Czartowczyk: Pani Basia piecze torty od 60 lat, zrobiła ich tysiące, a ten ostatni wygrał prestiżowy konkursPodczas spotkania dzieci mogły własnoręcznie przygotować i upiec kurowala oraz kolorowe kwiatki z bibuły, którymi go ozdobiły. Piekły też drożdżówki, które gwałtownie zniknęły ze stołów. Dla tych, którzy o nim nigdy nie słyszeli, spieszymy z informacją, iż kurowal lub korowaj to okrągłe ciasto drożdżowe z ułożonymi na wierzchu ozdobami, np. warkoczem z ciasta i zielonymi gałązkami, które symbolizowały czystość panny młodej bądź kłosami wróżącymi bogactwo. Dawniej korowaj był główną ozdobą weselnego stołu i symbolem dostatku, czystości i szczęścia nowożeńców. Przed weselem w domu panny młodej spotykały się specjalnie proszone gospodynie zwane korowajnicami i przy śpiewie, rozmowie oraz tańcach przygotowywały ciasto na korowaj.PRZECZYTAJ: KGW Siemierz z Perłą 2023! Ich korowaj przyciągał tłumy na Targach w PoznaniuOrganizatorem wydarzenia była Biblioteka Komunalna w Majdanie Górnym, a współorganizatorem Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.