Kurczak w sosie grzybowym z sherry, boczkiem i ziołami

codojedzenia.pl 2 miesięcy temu

Dzisiaj na obiad przygotowałam wyjątkowo aromatyczne i smakowite danie. Kurczak duszony w kremowym sosie grzybowym, z dodatkiem sherry, wędzonego boczku i ziół zachwyca głębokim, wyrafinowanym smakiem, który przyciąga do stołu swoim zapachem i wygląda tak apetycznie, iż trudno się mu oprzeć.

Klasyka z twistem – kurczak duszony w sosie grzybowym z boczkiem i sherry na elegancki obiad

Kurczak został przyrządzony z filetów z piersi, które dusiłam w aksamitnym sosie na bazie leśnych grzybów. U mnie jak zwykle były to pieprzniki, które nadały mu intensywnego smaku. Dodatek sherry sprawił, iż sos stał się bardziej wyrafinowany, z lekką nutą kwasowości, która wspaniale przełamuje bogactwo grzybowych aromatów. Wędzony boczek dodaje głębi i lekko palonego smaku, podkreślając wyjątkowość tego dania. Całość wzbogaciłam świeżymi ziołami, takimi jak tymianek i natka pietruszki, które wniosły subtelną nutę ziołowego aromatu i idealnie dopełniły całą kompozycję.

Sos grzybowy i soczyste mięso kurczaka – połączenie idealne na obiad

Lubię przyrządzać kurczaka na obiad. Jest to neutralne w smaku mięso, które świetnie łączy się zarówno z grzybami i warzywami jak i z wieprzowiną. Mięso kurczaka w tym sosie pozostaje niezwykle soczyste i delikatne, a każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Sos grzybowy świetnie komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i z puree z zielonego groszku, które przygotowałam jako dodatek do tego dania. Ziemniaki wchłaniają sos, co sprawia, iż stają się bardziej aromatyczne i pełne smaku, natomiast puree z groszku dodaje świeżości i koloru na talerzu, wnosząc lekką, słodkawą nutę.

Obiad udał się znakomicie – pełen smaku, aromatu i bogatej tekstury. To danie, które z pewnością zagości na naszym stole jeszcze nie raz.

Kurczak w kremowym sosie grzybowym

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 25 min Czas gotowania: 30 min 30 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka, około 600 g

100 g wędzonego boczku

1 czosnek solo

1 szalotka bananowa

2 łyżeczki świeżego tymianku, tylko listki

1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej

150 g leśnych grzybów

1 łyżeczka soli

200 ml śmietany

1 łyżka skoncentrowanego bulionu

200 ml wrzątku

2 łyżki masła + 1 łyżka masła do zasmażki

1 łyżka mąki

50 ml sherry

1½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

Przygotowanie:

  1. Filety z piersi kurczaka oprószyć solą, papryką i pieprzem. Lekko podsmażyć na myśle i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać zioła, przyprawy i smażyć przez 2 minuty. Wlać sherry i smażyć, aż alkohol odparuje.
  2. Następnie dodać grzyby i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
  3. Przełożyć cebulę z grzybami do garnka. Dodać bulion rozpuszczony we wrzątku i śmietanę. Gotować sos przez 20 minut.
  4. Na suchej patelni zrumienić mąkę, po czym dodać masło. Smażyć przez minutę, po czym rozrzedzić dodając stopniowo sos. Kiedy zasmażka jest już wystarczająco rozrzedzona i kremowa dodać ją do reszty sosu, energicznie wymieszać i zagotować.
  5. Podać danie z puree ziemniaczanym i groszkowym. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału