Dzisiaj na obiad przygotowałam wyjątkowo aromatyczne i smakowite danie. Kurczak duszony w kremowym sosie grzybowym, z dodatkiem sherry, wędzonego boczku i ziół zachwyca głębokim, wyrafinowanym smakiem, który przyciąga do stołu swoim zapachem i wygląda tak apetycznie, iż trudno się mu oprzeć.
Klasyka z twistem – kurczak duszony w sosie grzybowym z boczkiem i sherry na elegancki obiad
Kurczak został przyrządzony z filetów z piersi, które dusiłam w aksamitnym sosie na bazie leśnych grzybów. U mnie jak zwykle były to pieprzniki, które nadały mu intensywnego smaku. Dodatek sherry sprawił, iż sos stał się bardziej wyrafinowany, z lekką nutą kwasowości, która wspaniale przełamuje bogactwo grzybowych aromatów. Wędzony boczek dodaje głębi i lekko palonego smaku, podkreślając wyjątkowość tego dania. Całość wzbogaciłam świeżymi ziołami, takimi jak tymianek i natka pietruszki, które wniosły subtelną nutę ziołowego aromatu i idealnie dopełniły całą kompozycję.
Sos grzybowy i soczyste mięso kurczaka – połączenie idealne na obiad
Lubię przyrządzać kurczaka na obiad. Jest to neutralne w smaku mięso, które świetnie łączy się zarówno z grzybami i warzywami jak i z wieprzowiną. Mięso kurczaka w tym sosie pozostaje niezwykle soczyste i delikatne, a każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Sos grzybowy świetnie komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i z puree z zielonego groszku, które przygotowałam jako dodatek do tego dania. Ziemniaki wchłaniają sos, co sprawia, iż stają się bardziej aromatyczne i pełne smaku, natomiast puree z groszku dodaje świeżości i koloru na talerzu, wnosząc lekką, słodkawą nutę.
Obiad udał się znakomicie – pełen smaku, aromatu i bogatej tekstury. To danie, które z pewnością zagości na naszym stole jeszcze nie raz.
Kurczak w kremowym sosie grzybowym
DrukujSkładniki:
4 filety z piersi kurczaka, około 600 g
100 g wędzonego boczku
1 czosnek solo
1 szalotka bananowa
2 łyżeczki świeżego tymianku, tylko listki
1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
150 g leśnych grzybów
1 łyżeczka soli
200 ml śmietany
1 łyżka skoncentrowanego bulionu
200 ml wrzątku
2 łyżki masła + 1 łyżka masła do zasmażki
1 łyżka mąki
50 ml sherry
1½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
Przygotowanie:
- Filety z piersi kurczaka oprószyć solą, papryką i pieprzem. Lekko podsmażyć na myśle i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać zioła, przyprawy i smażyć przez 2 minuty. Wlać sherry i smażyć, aż alkohol odparuje.
- Następnie dodać grzyby i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
- Przełożyć cebulę z grzybami do garnka. Dodać bulion rozpuszczony we wrzątku i śmietanę. Gotować sos przez 20 minut.
- Na suchej patelni zrumienić mąkę, po czym dodać masło. Smażyć przez minutę, po czym rozrzedzić dodając stopniowo sos. Kiedy zasmażka jest już wystarczająco rozrzedzona i kremowa dodać ją do reszty sosu, energicznie wymieszać i zagotować.
- Podać danie z puree ziemniaczanym i groszkowym. Smacznego!