Kurczak się znudził? Sięgnij po przepiórkę: jest tania, smaczna i zdrowa

ddb24.pl 3 godzin temu
Kurczak się przejadł? Mamy obawy czy kurczaki z hipermarketów to mięsko dobrej jakości? Szukasz zdrowej i smacznej alternatywy dla codziennego filetu z kurczaka? No to czas na rewolucję w kuchni: pora na przepiórkę. Ten ptak - kiedyś klejnot polskiej gastronomii - to dziś królowa kuchni francuskiej. W Polsce zaczyna też wracać do łask. Delikatne, soczyste mięso przepiórki to idealna propozycja dla osób, które chcą jeść zdrowo, zadbać o poziom cholesterolu, a choćby schudnąć. Co interesujące wcale nie musi być drogo! Mięso przepiórki zawiera zaledwie 120-140 kcal w 100 gramach (mniej niż kurczak), a bogactwo białka czynią ją doskonałym wyborem na każdy obiad. Poza tym mięso przepiórki to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Można tam znaleźć znajdziesz w nim wysokiej jakości białko, niezbędne do budowy mięśni, a także żelazo, najważniejsze dla osób z anemią. Jest bogate w witaminę B12, wspierającą układ nerwowy, oraz cynk i fosfor, które wzmacniają odporność i kości. Niska zawartość tłuszczu sprawia, iż to idealna opcja dla osób na diecie redukcyjnej. Jej łagodny smak i lekkostrawność sprawiają, iż przepiórka jest polecana również dzieciom, sportowcom i alergikom.

Skoro to mięso jest tak zdrowe to czy przeciętnego mieszkańca podlaskiego stać na zastąpienie kurczaka przepiórką? Jest wprawdzie trochę droższa, ale różnica w cenie wcale nie jest tak znacząco. Cena tuszki przepiórki w Białymstoku waha się w zależności od wagi i producenta. Przykładowo, cena za 1 kg przepiórki w przedziale wa
Idź do oryginalnego materiału