Kurczak curry to pyszny obiad z korzenną nutą kuchni indyjskiej. Lubisz obiady o wyrazistym smaku? jeżeli tak, to soczysty kurczak z kolorowymi warzywami, mlekiem kokosowym w sosie curry jest idealny dla Ciebie.
Kurczak curry doskonale smakuje z ryżem, makaronem lub kluskami śląskimi. Zobacz jak w prosty i szybki sposób wykonać indyjską potrawę. Moją potrawę podałam z tradycyjnymi kluskami śląskimi.
Kurczak curry – składniki.
Szklanka to pojemność 250 ml. Waga warzyw podana jest oczywiście przed ich obraniem. Kaloryczność potrawy: 145 kcal w 100g kurczaka curry.
- 600g piersi z kurczaka
- 250ml mleczka kokosowego 85% (ewentualnie śmietanki 30%)
- 250g czerwonej papryki
- 200g cebuli
- 250g marchewki
- 2 ząbki czosnku
- kawałek 4cm świeżego imbiru (lub pół łyżeczki imbiru)
- 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- 2 łyżki przypraw curry (ewentualnie 1 łyżka pasty curry oraz 1 łyżka przyprawy curry)
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- do smażenia kurczaka płaska łyżka smalcu gęsiego lub ojeju
Sposób wykonania kurczaka curry.
Do przygotowania potrawy potrzebować będziemy przede wszystkim: ostrego noża, deski do krojenia, miski oraz garnka.
Pierś kurczaka czyszczę z błonek, myję pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie kroję w 2 – 3 cm kawałki. Pokrojone mięso kurczaka umieszczam w misce, polewam 4 łyżkami oliwy i oprószam solą oraz pieprzem. Posypuje także 1 łyżką przyprawy curry, startym lub sproszkowanym imbirem. Zamiast 1 łyżki przyprawy curry, możesz dodać 1 łyżkę pasty curry (dostępna w wielu marketach). Dzięki niej potrawa nabierze głębszego smaku. Pokrojone mięso piersi kurczaka mieszam w przyprawach i odstawiam na 30 minut w celu przegryzienia się smaków.
Gdy mięso przejdzie przyprawami, rozgrzewam trochę tłuszczu na patelni i podsmażam kawałki kurczaka z każdej strony na rumiano na średnim ogniu przez około 4 minuty. Zarumienione mięsko odstawiam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Cebulę, paprykę, ząbki czosnku oraz marchewkę obieram. Marchewkę kroję na ćwiartki i wzdłuż na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku na talarki, a cebulę i paprykę w kostkę.
Na patelni szklę na średnim ogniu cebulkę z czosnkiem. Następnie dodaję wsypuję pokrojoną marchewkę i papryką. Całość mieszając co jakiś czas, podsmażam około 10 minut. Po tym czasie wsypuję podsmażone wcześniej kawałki mięsa.
Następnie wlewam 250ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30% i wsypuję łyżkę curry. Całość mieszam i duszę pod przykryciem na małym ogniu jeszcze przez 5 minut.
Tak przygotowany kurczak w curry jest jednocześnie miękki, soczysty i kruchy. Pod koniec gotowania próbuję i w razie potrzeby dodaję ulubionych przypraw. jeżeli natomiast potrawa jest za ostra to wlewam mleczka kokosowego lub śmietanki 30%. Ostatnio kurczaka z curry podałam z tradycyjnymi kluskami śląskimi:
kluski śląskie
Ciekawa jestem z czym podajecie swojego kurczaka curry?