Kurczak białko – wartość odżywcza, ilość białka i przepisy

erazdrowia.pl 2 miesięcy temu

Kurczak, szczególnie pierś z kurczaka, to jedno z najpopularniejszych źródeł białka w diecie osób dbających o zdrowie i formę. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i dużej ilości białka, mięso to jest idealne dla sportowców oraz osób na diecie redukcyjnej. Kurczak białko ma, dlatego to idealne rozwiązanie na przykład dla sportowców. Jaka jest ilość białka w mięsie?

Ile białka ma kurczak? Kurczak białko

Jaka jest zawartość białka w kurczaku? No więc, pierś z kurczaka to jedno z tych bardzo dobrych źródeł protein. W zasadzie 100g tego mięska zawiera gdzieś tak około 21-24g białka. Taka ilość białka w kurczaku sprawia, iż w sumie jest całkiem niezłym składnikiem zdrowego jedzenia na co dzień. Ze względu na swoją ilość protein, naprawdę dobrze nadaje się nie tylko dla ludzi chcących nabrać masy mięśniowej ale także dla tych co dbają o odbudowę organizmu po wysiłku.

Kurczak a inne rodzaje mięsa

Gdy porównasz go do innych mięs jak wieprzowina czy wołowina, no to trzeba przyznać – mniej tłuszczu ten kurczak ma. jeżeli chodzi o indyka – no cóż tam też jest podobnie bo 100g dostarcza około 22-25g białka. Więc suma summarum oba te mięsne kawałki są świetnym wyborem dla wszystkich troszczących się o zdrowsze żywienie.

  • Kurczak. Gdzieś między 21 a prawie 24g protein w tej porcji.
  • Indyk. Powiedzmy od mniej więcej 22 aż do choćby prawie 25g na te same gramy.
  • Wołowina. Koło jakichś tak myślę raczej bliżej albo i dokładnie te ponad dwadzieścia sześć gramów proteiny na sto gram.

Wartości odżywcze kurczaka

Kurczak, to jest takie coś, co ludzie lubią jeść, bo ma sporo białka. Takie białko w kurczaku, no to zawiera wszystkie te aminokwasy potrzebne dla ciała. Jak weźmiesz sobie 100 gramów piersi z kurczaka, to masz tam gdzieś tak między 21 a 24 gramy tego białka. No i właśnie dlatego jest świetny dla tych, co chcą mięśnie budować albo się po wysiłku zregenerować.

Jeśli chodzi o kalorie, pierś z kurczaka też wypada nieźle. Więc jeżeli ktoś chce trochę schudnąć i trzymać się niskiej liczby kalorii (ale przez cały czas dostarczać organizmowi potrzebnych rzeczy), to może być dobry wybór. A tłuszczu? Też niewiele!

Kurczak bez skóry (a zwłaszcza pierś) ma tylko około 3 gramy tłuszczu na każde sto gramów. To sprawia, iż można go wrzucić do zdrowych i lekkich posiłków – super opcja dla tych unikających za dużo tłustego jedzenia. No i witaminy z grupy B są tu obecne całkiem porządnie! Szczególnie B3 oraz B6 pomagają w tym całym funkcjonowaniu nerwowym oraz przyspieszają metabolizm energetyczny.

Dodatkowo kurczak ma kilka ważnych minerałów jak fosfor czy magnez oraz selen (które wspierają zdrowe kości), mięśnie i odporność naszego ciała na różne choroby czy infekcje.

Zalety jedzenia kurczaka

Kurczak to źródło białka, które przyswaja się łatwo i szybko, co, przynajmniej w teorii, powinno sprzyjać regeneracji po wysiłku.

  • Wsparcie dla naszych nerwów. No więc, przez obecność witamin z grupy B, częste spożywanie kurczaka adekwatnie pomaga utrzymać zdrowie umysłu na wysokim poziomie. To zaś skutkuje lepszym skupieniem uwagi oraz myśleniem.
  • Pomoc dla serca. Jak by nie patrzeć, magnez w kurczaku wspiera pracę naszego najważniejszego mięśnia i przyczynia się do sprawności całego układu krążenia. Okazuje się też pomocny przy zachowaniu ciśnienia krwi w normie.
  • Troszkę tłuszczu. Pierś kurczaka to prawie beztłuszczowe mięsko i tak czy siak stanowi super wybór dla tych dbających o sylwetkę albo próbujących zgubić kilka kilogramów.

Zjadanie kurczaka jest zwyczajnie łatwym sposobem na dostarczenie sobie wysokiej jakości protein i ważnych mikroelementów do codziennych posiłków. Można powiedzieć, iż pozytywnie wpływa na nasze zdrowie na wielu frontach.

Przepisy z piersią kurczaka

Kurczak jest składnikiem mocno wszechstronnym, doskonale nadającym się do wielu dietetycznych i zdrowych potraw. Istnieje wiele przepisów na dania z kurczaka, które są rzeczywiście wyjątkowo proste w wykonaniu i mogą być wykorzystywane w praktycznie dowolny sposób. I tak:

  • Grillowana pierś z kurczaka. To za pewne znane każdemu danie. I w przypadku tej grillowanej piersi również możemy mówić o tylko prostych, zdrowych składnikach. Wysmażona pierś z kurczaka z całą pewnością nie będzie zdrowszym wyborem, jak podejmowane decyzje związane przynajmniej z wykonaniem tej potrawy. Marynata na pewno nie jest nudna, a do tego sam sposób przyrządzenia również powiedziałbym, iż jest na swój sposób jakiś ekscytujący.
  • Duszone w sosie śmietanowym kawałki kurczaka. Takie domowe jedzenie, to naprawdę nigdy nie zawiedzie. Pierś z kurczaka, delikatnie gotowana w kremowym sosie śmietanowym, wzbogaconym pieczarkami i cebulą oraz odrobiną czosnku, no cóż – idealnie się łączy smakowo. Razem z ryżem, kaszą albo ziemniakami robi za pełny obiadek z proteinami, jakimiś węglowodanami i zdrowymi tłuszczami.
  • Pieczony kurczak w chrupiącej otoczce. jeżeli czasem szukasz zdrowszej wersji smażonego kurczaka, to przepis jest tym jednym na pewno odpowiednim wyborem. Otoczone płatkami owsianymi i mąką razową kawałki drobiu ze sporą ilością przypraw są wypiekane na złocisty kolor – tak po prostu wychodzi chrupiąco z każdej strony ale przez cały czas soczysto wewnętrznie. Super pasuje do tego jogurtowy dip czy też sałatka warzywna.

Każde danie tu adekwatnie daje nie tylko mnóstwo białka ale także te potrzebne witaminy jak B6 oraz minerały typu fosfor czy magnez co przecież konieczne dla sprawnego działania ciała ludzkiego.

Indyk ile białka – alternatywa dla kurczaka

To jest całkiem fajna opcja zamiast kurczaka, szczególnie dla tych, którzy chcą mieć mniej tłuszczu w swoim białku. Mięso z indyka ma mniej tłuszczu i przez to jest trochę lżejsze na talerzu, a jednak bardzo sycące i zdrowe. No więc ile tego białka w indyku? W 100g piersi z indyka znajdziesz od 22 do 25g białka, co czyni go naprawdę cennym wyborem dla tych dbających o figurę czy żyjących aktywnie. Białko z indyka bywa nie tylko łatwe do strawienia, ale też pełne takich aminokwasów egzogennych (których nasze ciało samo nie zrobi).

Jedzenie indyka może wspierać regenerację po ćwiczeniach oraz budowanie mięśni. A jak porównasz go do kurczaka? Indyk często daje więcej witamin z grupy B – te są ważne dla energii i zdrowia nerwów. I jeszcze coś: indyk ma żelazo, cynk oraz magnez – one pomagają układowi odpornościowemu działać sprawnie i ogólnie poprawiają wydolność organizmu. Fajnie jest dorzucić indyka do codziennych posiłków (żeby było ciekawiej) jako źródło białka i różnych potrzebnych składników odżywczych.

Kurczak to nie tylko doskonałe źródło białka, ale również cenne składniki odżywcze. Warto włączyć go do swojej diety, zwłaszcza jeżeli celem jest budowanie masy mięśniowej lub utrzymanie zdrowej wagi.

Idź do oryginalnego materiału