Kupujesz śmietankę 30%? Musisz to wiedzieć!

dompelenpomyslow.pl 2 godzin temu

Popularna śmietanka „trzydziestka”, nazywana też kremówką to produkt mleczny o 30-procentowej zawartości tłuszczu. Świetnie nadaje się do deserów, ale też jako składnik zabielający do zup i sosów. Po schłodzeniu dobrze się ubija, a dodana do gorącej potrawy nie waży się. Mało kto jednak wie, iż przy jej zakupie należy sprawdzić jedną bardzo istotną kwestię. Wiesz, o czym mowa?

Skład śmietanki 30%

Czytając etykietę typowej kremówki, w jej składzie powinniśmy znaleźć przede wszystkim śmietankę, czyli źródło tłuszczu mlecznego oraz ewentualnie białka mleka, które wzbogacają produkt o pełnowartościowe białko. Krótko mówiąc, im krótszy i prostszy skład, tym lepiej. W niektórych składach widnieją również stabilizatory — dodatki, które zapewniają odpowiednią konsystencję i trwałość produktu.

Karagen — co to takiego?

Wiele śmietanek dostępnych na rynku zawiera w swoim składzie właśnie karagen. Jest to, opisywany w składzie jako E407, stabilizator poprawiający konsystencję i teksturę produktu. Choć uznawany za standard w branży, oprócz pozytywnego wpływu na zagęszczenie i stabilizację śmietanki, po spożyciu może potencjalnie powodować nieprzyjemne skutki uboczne.

Do czego może prowadzić spożywanie karagenu?

Na dodatek karagenu powinny uważać szczególnie osoby skłonne do alergii oraz ci, którzy zmagają się wrażliwym układem trawiennym. Karagen może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe, alergie skórne, a także przyczyniać się do powstawania stanów zapalnych. Ponadto, u osób z nadwagą spożywanie karagenu może wpływać na metabolizm cukrów, powodując zmniejszoną wrażliwość na insulinę.

Idź do oryginalnego materiału