W marcu w szkolnej pracowni gastronomicznej ZS w Kowalewie Pomorskim odbyły się interesujące zajęcia dla uczniów drugiej klasy Szkoły Podstawowej im. Tadeusza Jędryczki w Ostrowitem. Nieco starsi uczniowie uczyli maluchy, jak interesujące mogą być zajęcia w kuchni. Nauczycielka przedmiotów zawodowych Longina Borkowicz wraz z grupą uczniów pierwszej klasy szkoły branżowej w zawodzie kucharz przeprowadziła dla maluchów prawdziwą lekcję kulinarnego mistrzostwa i zdrowego żywienia. – Podczas warsztatów dzieci dowiedziały się między innymi, jak ważne jest śniadanie oraz inne posiłki, a także jak istotną rolę w naszym życiu pełnią płyny, szczególnie woda i napoje typu smoothie – mówi Longina Borkowicz. – Dzieci zdobywały także umiejętności praktyczne, wypiekając kruche ciasteczka "pieguski" oraz sporządzały lekkostrawne koktajle – dodaje. – Dlaczego tego typu zajęcia są ważne? Ponieważ już od najmłodszych lat zachęcają do zdrowego odżywiania, a naszą młodzież uczą cierpliwości i szacunku do drugiego człowieka – podsumowuje Longina Borkowicz. (krzan) Fot. (nadesłane)
- Strona główna
- Kuchnia
- Kulinarne warsztaty dla maluchów
Powiązane
Nikt się nie dowie
1 godzina temu
Goście odeszli, ale żal wciąż trwa
2 godzin temu
Walmart wycofuje… radioaktywne krewetki
3 godzin temu
Polska sieć franczyzowa w Egipcie!
5 godzin temu
Letnie smaki w Kulinarnej Stolicy Warszawy
5 godzin temu
Rybiki w domu — czy to powód do zmartwień?
6 godzin temu
Polecane
Czy dzieci potrzebują detoksu? Lekarz rozwiewa wątpliwości
13 godzin temu
Sport amatorski a suplementacja – co wybierają Polacy?
19 godzin temu