W kuchni Moniki Andryszak cz. 1
O tym, co gotuje jesienią, o pasji… również do gotowania i kulinarnych inspiracjach tym razem opowiada Monika Andryszak z Łazińska w gminie Zagórów.
Jest pomysłowa, inspirująca… Nie boi się kulinarnych eksperymentów. Jej kuchnia zawsze ma smak, również ten z dzieciństwa, a jesienią obfituje w owoce i warzywa, ponieważ robi bardzo dużo przetworów na zimę… kompoty, dżemy, soki, przeciery i sałatki. A to wszystko zimą smakuje niebywale.
– Nie pamiętam dokładnie, kiedy zaczęłam gotować. Chyba robię to od zawsze! Zawsze pomagałam gdzieś w gastronomi na wesela, komunię wśród znajomych i w lokalach gastronomicznych. Gotowanie to jest to jedno z moich hobby. A skąd czerpię pomysły? Sama nie wiem, rodzą się po prostu w głowie. Czasem jest po prostu tak, iż otwieram lodówkę i już mam pomysł. A czasem robię coś z niczego i to w 5 minut. Robię bardzo dużo nowych potraw, lubię nowości. Ostatnio zrobiłam gofry ziemniaczane z sosem czosnkowym i surówką i szczerze mówiąc sama byłam zaskoczona jakie pyszne i co najważniejsze, nie smażone na tłuszczu – tłumaczy.
Gotując nasza bohaterka rzadko kiedy trzyma się kurczowo konkretnego przepisu. Zawsze musi dodać tę „szczyptę” swojego doświadczenia, czyli to przysłowiowe pięć groszy jej smaku.
– Nie wstydzę się swoich kulinarnych gaf, a niektóre z nich choćby przyjmuję z uśmiechem. To jest normalne, kiedy gotując dużo… czasem wyjdzie coś po prostu „nieco przydobrzone”. Największa gafa, to jak wszyscy zażyczyli sobie chleb mojego wypieku więc kuchnia zamieniła się w prawdziwy zakład produkcji, a z przepisu wyszło 8 chlebków i moja szwagierka i mama dostały najładniejsze. Finalnie okazało się, iż zapomniałam je osolić i były nie do zjedzenia. Oczywiście nikt się nie przyznał, a gafa wyszła całkiem przypadkiem – śmieje się Monika.
Sama przyznaje, iż kuchnia to jej królestwo i jeżeli narzeka czasem, iż ma tyle do zrobienia to jej mąż kwituje mówiąc „ale czego ty marudzisz, przecież jesteś w swoim żywiole ”
Gofry ziemniaczane
Wykonanie: Obrać 1 kg ziemniaków, zetrzeć na tarce jarzynowej, odcisnąć nadmiar wody, dodać 3 jaja, 2 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli, trochę pieprzu, cebulę, drobno posiekać boczek lub kiełbaskę pokroić w drobną kosteczkę i następnie dodać do ciasta. Dobrze wymieszać wszystko. Do rozgrzanej gofrownicy wkładamy ciasto, pieczemy do rumianego koloru. Gofry podajemy z sosem czosnkowym: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, czosnek 2 ząbki lub wedle uznania sól, pieprz do smaku.
Do tego surówka: 2 lub3 marchewki ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy 1 jabłko, w drobną kosteczkę i por pokrojony na drobniutko do tego łyżka majonezu, sól, pieprz do smaku gotowe i smacznego!
Sałatka grecka
Składniki:
– 2 pomidory
– 4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
– 1/2 czerwonej cebuli
– 1/2 szklanki czarnych oliwek
– 250 g sera feta
– 4 łyżeczki suszonego oregano
– 4 łyżki oliwy extra vergine
– świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie: Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, następnie pokroić na jeszcze mniejsze kawałki. Ogórki obrać (można pozostawić miejscami paseczki zielonej skórki), przekroić wzdłuż na pół a następnie na grubsze półplasterki. Cebulę cienko poszatkować. Oliwki przekroić na połówki. Wszystkie składniki umieścić w jednej większej salaterce lub w 4 mniejszych, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu położyć plasterki sera feta. Posypać suszonym oregano i polać oliwą. Można doprawić solą, ale ser feta jest już dość słony.