„Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym mogę robić to, co lubię najbardziej”

slupca.pl 2 tygodni temu

W kuchni Oliwii Ochockiej

O tym, co gotuje swoim najbliższym, o zamiłowaniu do kuchni i cukierniczej pasji tym razem opowie Oliwia Ochocka.

Nasza kolejna bohaterka jest dowodem na to, iż choćby pomimo młodego wielu można czuć prawdziwy smak, szukać prawdziwych inspiracji i z powodzeniem wcielać je w życie.

– Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym mogę robić to, co lubię najbardziej. Lubię wyszukiwać nowych przepisów. Dzieci z chęcią pomagają w przygotowywaniu potraw. Kuchnia to przede wszystkim miejsce, w którym wspólnie z rodziną jemy posiłki – mówi nam na początku spotkania.

Swoje pierwsze potrawy zaczęła przygotowywać, kiedy była jeszcze uczennicą w szkole średniej. Nie zawsze się udawały ale z czasem je udoskonalała. A co najważniejsze, nie zniechęcała się, kiedy smak nie był idealny.

– Szczerze mówiąc to bardziej aniżeli gotować lubię piec. Dlatego moja rodzina bardzo często kosztowała tortów przeze mnie przygotowanych. Ale pierwsze podrygi kulinarne skłaniały się raczej ku… tym mięsnym. A były to roladki z warzywami. Moją inspiracją są dla mnie moje ciocie, które gotują potrawy tradycyjne wkładając w to całe swoje serce i to właśnie w gotowaniu jest piękne. W kuchni nie lubię się ograniczać. Lubię eksperymentować ale na naszym stole najczęściej goszczą dania z kuchni polskiej. Surówki to konieczny dodatek do dania mięsnego oczywiście z warzyw pochodzących z własnych upraw – powiedziała kończąc.

Czekoladowe kuleczki

Składniki:

– 300 gram ciasta biszkoptowego,

– 50-60 g serka mascarpone (polecałabym dodać 2 łyżki więcej ),

– 50-60łyżki nutelli(polecałabym dodać 2 łyżki więcej ),

– 250 gram czekolady mlecznej,

– 2 łyżki oleju,

– opcjonalnie posypki cukrowe.

Wykonanie: Biszkopt upiec według sprawdzonego przepisu ,po ostudzeniu ciasta rozdrobnij w dłoniach , dodać do niego mascarpone oraz krem czekoladowy, załóż rękawiczki lateksowe lub winylowe i ugniataj ciasto .aż zrobi się jednolite i plastyczne jeżeli wydaje ci się suche i nie da się z niego uformować kuli to dodaj jeszcze maksymalnie 10gramow serka i kremu. Uformuj kulę .Zawiń ją w przezroczystą folię spożywczą lub umieć w szklanym zamkniętym naczyniu i odłóż do komory zamrażalnika na około 20-25 min Mocno schłodzone ciasto podziel na 14 takich samych kawałków .W dłoniach formuj z nich kulki . Jedna kulka o wadze ok 30gramow i średnicy 3,5cm . Kulki umieść na tacce wyłożonej arkuszem do papieru do pieczenia.Tacke z kulkami odłóż do komory zamrażalnika na 20min. W trakcie chłodzenia kulek roztop trochę dowolnej czekolady (zabierasz kawałek z odliczonych 250 g )u mnie było 30g czekolady mlecznej.Do tej czekolady nie dodawaj oleju . Ma ona posłużyć do nadziana kulek ciasta na patyczki . Schłodzone kule ciasta wyjmij z tacką z zamrażalnika. Patyczkiem do cake pops zrób najpierw niewielki otwór w kulce (głębokość do 8 mm). Wyjmując patyczek odrobinę poszerz otwór. Końcówkę patyczka namocz w roztopionej czekoladzie (może być jeszcze lekko ciepła) i od razu umieść w zrobionym wcześniej otworze, tym razem już głębiej, ale z wyczuciem, by nie przebić się na drugą stronę kulki. Część czekolady idzie do środka, a część oblepia patyczek i kulę na zewnątrz. Kulę z patyczkiem połóż bokiem na tej samej tacce z arkuszem papieru. W ten sposób nadziej na patyczki wszystkie kulki. Tackę z cake pops umieść komorze zamrażalnika na całe 30 minut. Pod koniec chłodzenia cake pops w zamrażalniku roztop resztę czekolady + ta co została po szykowaniu otworów. Możesz to zrobić na parze lub w garnku z grubym dnem na minimalnej mocy płyty grzewczej. Czekolada ma się rozpuścić, ale absolutnie nie powinna się zagotować, ani być podgrzewana za długo. Na koniec wlej do niej do 20 ml oleju roślinnego lub dodaj do 20 gramów oleju kokosowego. Całość mieszaj do połączenia. Do maczania zmrożonych kulek na patyku w czekoladzie wybierz małe i wąskie naczynie. Zanurzaj kulki ciasta tak, by całkowicie poryć je czekoladą (może być jeszcze lekko ciepła). Pozwól, by nadmiar czekolady ściekł ponownie do naczynia. Czekolada bardzo gwałtownie zastyga na zmrożonych kulkach, dlatego razu posypuj cake pops przygotowanymi dekoracjami: cukrowe posypki itp.. Gotowe cake pops nadziewaj na styropian lub karton albo kładź na pergaminie patyczkiem do góry.

DR.
Idź do oryginalnego materiału