Po raz pierwszy w tym roku Magdę Gessler, której towarzyszyły kamery programu „Kuchenne rewolucje”, można było spotkać w styczniu w Cieszynie.
To wtedy znana restauratorka podjęła się wyzwania wprowadzenia zmian w „EkoTradycji”, restauracji, która na stałe wpisała się w gastronomiczny krajobraz Cieszyna, a zmieniła nazwę na „Śląski Cysorz”.
Tym razem Gessler wróciła w nasze strony, by nakłonić do zmian kolejne dwie restauracje. Pierwszym miejscem, w którym tym razem przeprowadzała „Kuchenne rewolucje” była restauracja „Wisła Mon Amour”, dawniej nosząca nazwę „Zdrojowa Restauracja”, która zlokalizowana jest w Domu Zdrojowym w Wiśle.
W ostatnich dniach Magda Gessler pojawiła się w Marklowicach. Tym razem zmieniała menu i wystrój „Przystani na Kępce”, restauracji, od kilku dni figurującej jako „Dzika Kępka”. Podczas obecności restauratorki na terenie naszego regionu nie brakowało osób, które próbowały podejrzeć co się dzieje, a choćby takich, polujących na wspólne zdjęcie z gwiazdą TVN.
Momentem kulminacyjnym okazała się finałowa kolacja, przypadająca na dziesiąty dzień września. Goście mogli skosztować dań, które w ten weekend trafiły na karty odświeżonego menu.
Nie wiadomo jeszcze, kiedy odcinek z Marklowic Górnych pokazany zostanie na antenie telewizyjnej, ale już teraz można powiedzieć, iż zmiany, które zaszły pod adresem znanym w naszym regionie, są wyłącznie na plus, co nie dotyczy tylko i wyłącznie kuchni, ale także wystroju, nawiązującego do natury.