Ksiądz reaguje na słowa o jedzeniu kotleta u babci w piątek. "Zdrowe podejście"

kobieta.gazeta.pl 3 dni temu
Ksiądz Sebastian Picur zwykle na swoich nagraniach odpowiada na pytania widzów. Tym razem postanowił jednak skomentować film innych twórców. Poruszony na nim temat wzbudził spore emocje. "Myślałabym o grzechu" - napisała jedna z widzek.
W Kościele katolickim istnieje tradycja wstrzemięźliwości od spożywania mięsa. To forma pokuty i upamiętnienia Męki Pańskiej. Na ten temat wypowiedział się jakiś czas temu raper i tiktoker znany w mediach społecznościowych jako @Edzio.


REKLAMA


Zobacz wideo Polacy o teściowych:


Nie je mięsa w piątki. Ale wyobraża sobie odstępstwo od zasad
Twórca nie ukrywa, iż wiara i religia odgrywają w jego życiu bardzo istotną rolę. Mimo to uważa, iż w niektórych sytuacjach restrykcyjne przestrzeganie zasad nie jest dobrym rozwiązaniem. - Ja na przykład jako katolik nie jem mięsa w piątki, ale o ile pojadę do mojej babci i babcia zapomni, iż jest piątek i zrobi mi kotleta, to zjedzenie tego kotleta jest dużo bardziej miłosiernym i pobożnym czynem niż przestrzeganie (niejedzenia - red.) mięsa w piątki - wyznał w jednym z wywiadów.


Do słów tiktokera odniósł się ksiądz Sebastian Picur. Okazuje się, iż duchowny nie widzi nic złego w jego postawie. "Zdrowe i adekwatne podejście" - skomentował. "To prawo zostało ustanowione dla człowieka, a nie człowiek dla prawa" - dodał.


Jedzenie mięsa w piątek? "Myślałabym o grzechu"
Temat zainteresował wiele osób. Niektórym bardzo spodobała się postawa rapera i komentarz księdza. "Normalne podejście, podoba mi się", "Bardzo ładnie to powiedział", "Cały Nowy Testament uczy nas, ze szabat jest dla człowieka a nie człowiek dla szabatu. Brawo" - czytamy w sekcji komentarzy pod postem na Instagramie.
Nie wszyscy jednak zgadzają się z takim podejściem. "Wiadomo, babcia to babcia, serce by jej pękło przy odmowie, ale bardziej chyba myślałabym o grzechu" - napisała jedna z osób. Czy rezygnujesz z jedzenia mięsa w piątki? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.
Idź do oryginalnego materiału