Krupnik jest esencją polskiej tradycji kulinarnej. Zupę tę przygotowywać na wiele różnych sposobów. Najpopularniejsza jest tradycyjna wersja na bazie mięsa wieprzowego i warzyw, ale istnieją inne warianty, które zachowują to, co najważniejsze - wspaniały smak. Dziś poznasz trzy przepisy, na klasyczny krupnik, krupnik z kurczakiem oraz krupnik wegetariański.
REKLAMA
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Krupnik klasykiem polskiej kuchni
Skąd w ogóle wzięła się nazwa "krupnik"? Pochodzi ona od słowa "krupy", które oznacza kaszę, główny składnik tej znakomitej zupy. Tradycyjnie gotuje się ją na bulionie mięsnym z dodatkiem marchewki, pietruszki, selera oraz ziemniaków, a następnie zagęszcza kaszą jęczmienną.
Klasyczny krupnik przepis
Składniki:
300 g mięsa wieprzowego (np. żeberka)
100 g kaszy jęczmiennej
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
3 ziemniaki
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Mięso umyj i włóż do garnka z wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu i gotuj przez kolejne 20 minut.
Kaszę jęczmienną przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie dodaj do garnka. Gotuj wszystko razem jeszcze przez 15-20 minut, aż kasza będzie miękka.
Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Przepis na krupnik z kurczakiem
Składniki:
2 udka z kurczaka
100 g kaszy jęczmiennej
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
2 ziemniaki
1 cebula
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
koperek do dekoracji
Przygotowanie:
Udka z kurczaka umyj, włóż do garnka z wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez około 45 minut.
Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu z kurczaka i gotuj przez kolejne 20 minut.
Kaszę jęczmienną przepłucz i dodaj do garnka. Gotuj wszystko razem jeszcze przez 15-20 minut, aż kasza będzie miękka.
Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Przepis na krupnik wegetariański
Składniki:
100 g kaszy jęczmiennej
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
3 ziemniaki
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka z wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
Kaszę jęczmienną przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie dodaj do garnka. Gotuj wszystko razem jeszcze przez 15-20 minut, aż kasza będzie miękka.
Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.