Krupnik na mięsie i po wegetariańsku. Tradycyjny smak w klasycznym i nowoczesnym wydaniu [PRZEPISY]

g.pl 2 dni temu
Kiedy pomyślimy o tradycyjnych daniach polskiej kuchni, na pewno części z nas zamarzy się pyszny babciny krupnik. Ta mięsno-warzywna zupa dla wielu osób jest wspomnieniem dzieciństwa, ale do dziś jest ona bardzo częstym gościem w polskich domach. Coraz popularniejsza jest też wersja wegetariańska. Jak przygotować obie wersje?
Krupnik jest esencją polskiej tradycji kulinarnej. Zupę tę przygotowywać na wiele różnych sposobów. Najpopularniejsza jest tradycyjna wersja na bazie mięsa wieprzowego i warzyw, ale istnieją inne warianty, które zachowują to, co najważniejsze - wspaniały smak. Dziś poznasz trzy przepisy, na klasyczny krupnik, krupnik z kurczakiem oraz krupnik wegetariański.


REKLAMA


Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!


Krupnik klasykiem polskiej kuchni
Skąd w ogóle wzięła się nazwa "krupnik"? Pochodzi ona od słowa "krupy", które oznacza kaszę, główny składnik tej znakomitej zupy. Tradycyjnie gotuje się ją na bulionie mięsnym z dodatkiem marchewki, pietruszki, selera oraz ziemniaków, a następnie zagęszcza kaszą jęczmienną.


Klasyczny krupnik przepis
Składniki:


300 g mięsa wieprzowego (np. żeberka)
100 g kaszy jęczmiennej
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
3 ziemniaki
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji


Przygotowanie:


Mięso umyj i włóż do garnka z wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu i gotuj przez kolejne 20 minut.
Kaszę jęczmienną przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie dodaj do garnka. Gotuj wszystko razem jeszcze przez 15-20 minut, aż kasza będzie miękka.
Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.


Przepis na krupnik z kurczakiem
Składniki:


2 udka z kurczaka
100 g kaszy jęczmiennej
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
2 ziemniaki
1 cebula
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
koperek do dekoracji


Przygotowanie:


Udka z kurczaka umyj, włóż do garnka z wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez około 45 minut.
Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu z kurczaka i gotuj przez kolejne 20 minut.
Kaszę jęczmienną przepłucz i dodaj do garnka. Gotuj wszystko razem jeszcze przez 15-20 minut, aż kasza będzie miękka.
Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z posiekanym koperkiem.


Przepis na krupnik wegetariański
Składniki:


100 g kaszy jęczmiennej
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
3 ziemniaki
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji


Przygotowanie:


Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka z wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
Kaszę jęczmienną przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie dodaj do garnka. Gotuj wszystko razem jeszcze przez 15-20 minut, aż kasza będzie miękka.
Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Idź do oryginalnego materiału