Idealnie kruche ciasto z malinami i budyniem po prostu rozpływa się w ustach. To niesamowite, iż coś tak prostego może dać tyle przyjemności! Piekę je bardzo często z równymi owocami. W tym przepisie sprawdzają się świetnie nie tylko maliny, ale i jabłka, śliwki, jeżyny, jagody, wiśnie czy śliwki.
Spójrz tylko na to zdjęcie poniżej: kuchnia, do której wpadają późno południowe promienie sierpniowego słońca i dom pachnący tym maślanym ciastem. Do tego czarna, mocna aromatyczna kawa, a dla moich nastolatków szklanka zimnego mleka i ten dzień nie może być już lepszy.
Oto jak je zrobić!

Kruche ciasto z malinami i budyniem – składniki :

- 2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypywania
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru + trochę do posypania na wierzchu
- 1,5 kostki masła
- 4 żółtka
- opakowanie budyniu waniliowego
- 2 szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka dodatkowego cukru do budyniu
- ok. 500 g owoców (można to ciasto zrobić z malinami, ale można też ze śliwkami, wiśniami, morelami czy truskawkami)

Kruche ciasto z malinami i budyniem – wykonanie:
Do kruchego ciasta używam zimnego masła i zimnych jajek. Na stolnicę wysypuję wszystkie suche składniki: mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i proszek do pieczenia. Masło siekam nożem lub ścieram na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaję żółtka i zagniatam gwałtownie ciasto. Należy to zrobić w miarę gwałtownie i sprawnie, ale tak, żeby ciasto było gładkie i sprężyste. Ze względu na duża ilość masła w przepisie, ciasto może się lepić do dłoni, ale właśnie tak ma być. Wystarczy podsypać stolnicę odrobiną mąki i uformować kulę, którą następnie wkładamy do lodówki na 15-20 minut.
W tym czasie zrób budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale jedną z dwóch łyżek cukru zastąp cukrem z prawdziwą wanilią.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Blaszkę (klasyczną, prostokątna o wymiarach ok. 38x25x6 cm) posmaruj masłem.
Wyjmij ciasto z lodówki i odkrój od niego 1/4 – ta część przyda się na sam koniec.
Wylep blaszkę ciastem, ponakłuwaj widelcem, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Na tak podpieczony spód wylej budyń.
Pora na owoce. Wyłóż je równomiernie na warstwę budyniu, a na te owoce zetrzyj na tarce resztę ciasta. Na tym etapie możesz tez przygotować prostą kruszonkę, jeżeli wolisz. Wystarczy wówczas połączyć ze sobą 1/2 szklanki mąki, 4 łyżki cukru pudru i 4 łyżki masła.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 45-50 minut do momentu, aż brzegi ciasta będą przyrumienione.
Najlepiej smakuje wystudzone i na drugi dzień.
Jeśli ciasto będzie za mało słodkie – oprósz je cukrem pudrem.


A do kawki polecam Ci też ten przepis na marmurek. Doskonały w swej prostocie. Kliknij w zdjęcie poniżej, a zostaniesz przeniesiona do przepisu.
