Kruche ciasto jest podstawą wielu wypieków. Służy nam jako baza do tart, ciasteczek, szarlotek, mazurków czy popularnego "skubańca". W idealnym świecie nie powinno się lepić. Jak osiągnąć ten efekt?
Idealne kruche ciasto? Jedna zasada
Jeśli kiedykolwiek zdarzyło ci się, iż zamiast kruchej szarlotki otrzymałaś zbity ulepek, prawdopodobnie popełniasz jakiś błąd w przygotowaniu. Ważną zasadą w przygotowaniu kruchego ciasta jest temperatura masła, które powinno być zimne. Najlepiej użyj produktu prosto z lodówki. Masę postaraj się przygotować bardzo szybko, by nie nabrała wyższej temperatury. To decyduje o ostatecznym efekcie.
Częstym błędem przy wyrabianiu kruchego ciasta jest zbyt długie jego wyrabianie. To, co dobre przy pizzy czy cieście drożdżowym, nie sprawdzi się przy skubańcu. Długie wyrabianie powoduje rozwijanie się glutenu zawartego w mące. Sprawia to, iż ciasto robi się gumowate.
Najczęstsze błędy przy wyrabianiu kruchego ciasta
Ten wypiek, choć prosty, nie jest dla niecierpliwych. Częstym błędem przy wyrabianiu kruchego ciasta jest zbyt wcześnie dodana woda lub jajko. Ważne jest, aby najpierw połączyć ze sobą składniki sypkie i tłuszcz. Płynne dodatki dorzuć dosłownie w ostatnim momencie.
Innym błędem popełnianym przy przygotowaniu kruchego ciasta jest dodanie zbyt dużej ilości wody. Często robimy to, dodając składniki "na oko". Podczas pieczenia woda nie zdąży wyparować i sprawi, iż nasz wypiek będzie wilgotny. A przecież nie o to chodzi w przygotowaniu mazurków czy ciasteczek.
Czytaj też: Kruche ciastka o smaku pistacji podbiją twoje podniebienie. Zdziwisz się, jak łatwo je przygotować
Przepis na idealne kruche ciasto
Przepis na idealne kruche ciasto jest bardzo prosty i nie zabiera zbyt wiele czasu. Taki wypiek może stać się podstawą dla wielu innych ciast, ale jest pyszny również sam w sobie.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru (do ciast słodkich) lub szczypta soli (do ciast wytrawnych)
- 2-3 łyżki zimnej wody (opcjonalnie, jeżeli ciasto jest zbyt suche)
Przygotowanie:
Posiekaj masło - pokrój zimne masło na małe kawałki i gwałtownie wymieszaj z mąką (najlepiej palcami lub nożem, żeby nie ogrzewać masła).
Dodaj cukier puder (lub sól, jeżeli robisz wersję wytrawną) oraz żółtko.
Zagnieć ciasto - gwałtownie wyrób składniki na jednolitą masę. jeżeli ciasto się kruszy, dodaj łyżkę zimnej wody.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-60 minut.
Ciasto rozwałkuj na lekko oprószonej mąką stolnicy. Piecz w 180°C przez 15-20 minut (w zależności od grubości). Aby uniknąć skurczenia się ciasta, przed pieczeniem nakłuj je widelcem.
Zobacz też:
Wypróbuj ten przepis jeszcze przed Wielkanocą. 15-minutowa babka cytrynowa powala na kolana
Jaglanka nigdy więcej nie wyjdzie gorzka. Wystarczy, iż przed gotowaniem zrobisz to
Ta ryba jest tańsza od dorsza, a równie zdrowa i ma mało ości