Królowa zup na odporność. Może skrócić czas trwania przeziębienia. Dlaczego jeszcze warto jeść zupę pomidorową?

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: tvirbickis/123RF


Zupa pomidorowa zawiera substancje, które pomagają w walce z przeziębieniem. Są na to naukowe dowody. Substancje aktywne zawarte w pomidorach i przyprawach dodawanych do zupy wspierają układ odpornościowy, pomagając zwalczać wirusy i bakterie. Ponadto ciepła zupa pomaga rozgrzać ciało przemarznięte „od środka”, co jest szczególnie cenne, gdy na dworze gwałtownie spada temperatura. Sprawdź, co warto dodać do zupy pomidorowej i wypróbuj przepis na aromatyczną pomidorówkę.

Jak jedzenie zupy pomidorowej wpływa na naszą odporność

Zupa to sycące i pożywne danie, które odpowiednio przygotowane i doprawione, może wspomóc w naturalny sposób naszą odporność. Po zupy sięgamy intuicyjnie częściej w okresie jesienno-zimowym, który sprzyja infekcjom.

Dlaczego szczególnie warto jeść zupę pomidorową? Odpowiedź tkwi w składzie pomidorów. To niskokaloryczne warzywa o wysokiej wartości odżywczej. Cenione są przede wszystkim za zawartość potasu, likopenu i błonnika, a także witamin A i C.

Jeden, średniej wielkości pomidor może pokryć około 28 proc. referencyjnego dziennego spożycia witaminy C. Zgodnie z wynikami badań, kwas askorbinowy może skrócić czas trwania przeziębienia i złagodzić nasilenie jego objawów.

Pomidory są także bogatym źródłem karotenoidów, w szczególności likopenu oraz beta-karotenu. W kilku badaniach odnotowano adekwatności zdrowotne karotenoidów, które związane są z ich siłą przeciwutleniającą, takie jak: stymulacja układu odpornościowego i aktywność przeciwnowotworowa.

Chociaż główną adekwatnością beta-karotenu jest działanie przeciwutleniające, jednak ma on też swój udział we wspieraniu pracy układu odpornościowego. Przyczynia się do ochrony organizmu przed drobnoustrojami i działa wzmacniająco na błony śluzowe m.in. dróg oddechowych, co chroni je przed infekcjami.

Idź do oryginalnego materiału